Łosoś pieczony w marynacie miodowo-musztardowej

Łosoś pieczony w marynacie miodowo-musztardowej

Łosoś pieczony w marynacie miodowo-musztardowej

Składniki dla 2 osób:
350 g świeżego filetu z łososia
łyżka oliwy
łyżka sosu sojowego
łyżeczka miodu
1/2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki musztardy angielskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1/2 musztardy dijon
duży ząbek czosnku
mielona kolendra, sól i pieprz do smaku
cząstki cytryny i łyżka posiekanego koperku do podania

Przygotowanie:
Posiekaj dość drobno czosnek i przełóż do miseczki.
Wymieszaj dokładnie z oliwą, octem balsamicznym, miodem, sosem sojowym i musztardami.
Dopraw solą, pieprzem i kolendrą.
Dodaj pokrojonego na porcje łososia i starannie posmaruj z wszystkich stron marynatą.
Odstaw na 2 godziny do lodówki.
Z folii aluminiowej ukształtuj miseczkę i przełóż do niej łososia.
Wlej do środka również marynatę, która została.
Przełóż do formy do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz 15 – 20 minut.
Przełóż na talerz, posyp koperkiem, a obok ryby ułóż cząstki cytryny. Smacznego :).

 

Łosoś pieczony w marynacie miodowo-musztardowej
Łosoś pieczony w marynacie miodowo-musztardowej

Ryby i ich wartości odżywcze

Nie ma to jak tłusta ryba i jej wartości odżywcze :). Według Światowej Organizacji Zdrowia, takie ryby jak łosoś, czy śledź pomagają w zmniejszeniu ryzyka chorób układu krążenia. Tłuszcz pochodzący z ryb pomaga nam budować i naprawiać komórki, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, no i wspiera rozwój mózgu u małych dzieci. Ponadto zawierają witaminę D, jod i selen. Pamiętajmy jednak, by wybierać ryby z certyfikatami lub pochodzące ze znanego nam źródła. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *