Krewetki tygrysie w klasycznym wydaniu

Krewetki tygrysie w klasycznym wydaniu

Krewetki tygrysie w klasycznym wydaniu

Składniki dla 2 osób:
500 g surowych krewetek tygrysich
papryczka chili
2 duże ząbki czosnku
skórka z jednej cytryny
100 ml białego wytrawnego wina
garść liści bazylii do dekoracji lub natka pietruszki
łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:
Krewetki opłucz pod bieżącą wodą i osusz.
Czosnek obierz i posiekaj.
Chili umyj i pokrój w plasterki, zdecyduj czy zostawić pestki, czy usunąć.
Cytrynę porządnie wyszoruj, sparz i zeskrob skórkę.
Na patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzej masło i wrzuć papryczkę.
Przesmażaj 2 minuty i dodaj czosnek oraz skórkę z cytryny (troszkę zostaw do dekoracji), smaż jeszcze chwilę i wrzuć krewetki.
Po chwili dodaj wino i smaż mieszając do momentu, aż krewetki staną się różowo pomarańczowe.
Nie przesmaż ich, bo staną się gumowe i niesmaczne.
Rozkładaj na talerze, posyp bazylią lub natką pietruszki i odłożoną skórką z cytryny.
Polej sosem (ja polałam bezpośrednio przed jedzeniem, dlatego na zdjęciu nie ma sosu, zwyczajnie zapomniałam :)), podawaj z chrupiącą bagietką. Smacznego :).

Krewetki tygrysie w klasycznym wydaniu
Krewetki tygrysie w klasycznym wydaniu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *