Kotlety rybne z dużą ilością natki pietruszki

Kotlety rybne z dużą ilością natki pietruszki

Kotlety rybne z dużą ilością natki pietruszki

Składniki na 4  kotlety:
300 g filetu z dorsza
2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
łyżeczka mąki pszennej
szczypta mielonego kuminu
szczypta mielonego imbiru
sól
pieprz
olej rzepakowy
malutkie ziemniaki
świeże warzywa: sałata masłowa, pomidor, rzodkiewka, czerwona cebula

Przygotowanie:
Rybę pokrój na mniejsze kawałki, lekko posól i odstaw na 2 godziny do lodówki (dorsz jest rybą morską, a zatem troszkę słoną, dlatego ostrożnie z solą).
Wyjmij rybę i zetrzyj sól papierowymi ręcznikami.
1/3 ryby zmiksuj na jednolitą masę, natomiast pozostałe 2/3 posiekaj nożem.
Przełóż do miski i dodaj jajko, mąkę, natkę pietruszki oraz przyprawy.
Wymieszaj dokładnie i formuj kotleciki.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety, aż się ładnie zrumienią. 
Podawaj z ziemniakami z wody i ze świeżymi, ulubionymi warzywami. Smacznego :). 

Kotlety rybne
Kotlety rybne

Kotleciki rybne „chodziły” za mną już od dłuższego czasu, ale ciągle coś innego pitrasiłam :). Dzisiaj na szczęście przechodziliśmy obok delikatesów rybnych i w końcu kupiliśmy rybkę na kotlety. Możesz użyć innej białej ryby, ja wzięłam dorsza, ponieważ nie było wielkiego wyboru białych, morskich, świeżych ryb. Kotlety wyszły delikatne, kumin i imbir były lekko wyczuwalne, ale nie zdominowały smaku ryby. Natkę pietruszki możesz zastąpić koperkiem lub kolendrą, zależnie od tego na co akurat masz ochotę albo co masz w lodówce :). Ja nie panierowałam kotlecików, ponieważ nie jestem fanką panierek i rzadko je stosuję :). Dzięki temu obniżam też trochę kaloryczność dań. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *