Karp podany na czerwonym ryżu

Karp podany na czerwonym ryżu

Karp podany na czerwonym ryżu

 Składniki dla dwóch osób: 
6 łyżek z suchego czerwonego ryżu
kilka różyczek brokułu
mała marchew
4 – 5 cm pora
jedna lub dwie łyżeczki masła klarowanego (jeśli nie masz możesz użyć zwykłe)
pół łyżeczki skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
pieprz
sól
mąka kartoflana
jajko
mąka krupczatka
400 g płata karpia

 Przygotowanie:
Karpia dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na dwie trzy godziny do lodówki.
Ryż opłucz na sicie i gotuj zgodnie ze wskazówkami producenta (zazwyczaj gotujemy około 30 – 35 minut w 2 razy większej ilości wody od objętości ryżu).
Marchew obierz i pokrój w cienkie plastry.
Oczyszczonego pora pokrój w półplastry.
Z umytych różyczek brokułu odetnij grube łodygi i pokrój je w plasterki, a różyczki pokrój na mniejsze kawałki.
W rondelku rozgrzej masło klarowane i wrzuć marchew, por oraz łodygi brokułu.
Przykryj i duś na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
W razie potrzeby dodaj 2-3 łyżki wody.
Wrzuć różyczki brokuła.
W międzyczasie karpia obtocz w mące ziemniaczanej, jajku i na końcu w mące krupczatce.
Smaż w bardzo dobrze rozgrzanym głębokim oleju.
Do warzyw dodaj ryż i delikatnie wymieszaj.
Pozostaw ciepłym miejscu do czasu, aż ryba będzie gotowa.
Usmażonego karpia przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i osączyć z tłuszczu.
Podawaj z ryżem i kawałkami cytryny. Smacznego :). 

Karp podany na czerwonym ryżu

Jeśli chodzi o karpia, to są zarówno jego zwolennicy, jak i przeciwnicy. Niektórzy uważają, że tak jak to było dawno temu, rybę tę czuć mułem. No może gdyby był złowiony w jakimś bajorze, to byłoby. Ja w każdym razie od co najmniej 10 lat z takim się nie spotkałam. Czerwony ryż także polecam, zawiera mnóstwo wartości odżywczych, dużo błonnika i jest mało kaloryczny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *