Jesiotr w sosie musztardowo miodowym gotowany na parze

Jesiotr w sosie musztardowo miodowym gotowany na parze

Jesiotr w sosie musztardowo miodowym gotowany na parze

Składniki dla 2-3 osób:
1/2 kg jesiotra
łyżeczka musztardy sarepskiej
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka miodu
sól
pieprz

jesiotr
przygotowanie

Przygotowanie:
Rybę podziel na 2-3 porcje, posól i popieprz. Z folii aluminiowej zrób łódeczkę i połóż w koszyczku dogotowania na parze. Z musztardy, sosu sojowego i miodu przygotuj sos, wymieszaj. Połóż rybę na folię i polej sosem musztardowo miodowym.

jesiotr
polej sosem

Gotuj na parze przez 20 minut. Smacznego :).

jesiotr
jesiotr

Kilka lat temu będąc w Ustroniu poszliśmy na obiad do restauracji, nie pamiętam co zamówiliśmy, to w tej chwili nie jest istotne. To była chyba wczesna jesień, bądź późne lato. W każdym razie pogoda była na tyle piękna, że postanowiliśmy zjeść na wolnym powietrzu. Usiedliśmy do stolika i zobaczyliśmy wędzarnię a w niej pstrągi i jeszcze jakąś jedną inną rybę. Poszliśmy do środka restauracji i zapytaliśmy co to za ryba jest. Bardzo uprzejmy kelner odpowiedział, że to jesiotr. Wtedy pomyślałam, że chyba jeszcze nie miałam okazji jeść tej ryby. Ponieważ była to dość duża sztuka, poprosiliśmy o połowę ryby. Po obiedzie wróciliśmy do pensjonatu, zostawiliśmy rybkę i poszliśmy pochodzić po Ustroniu. Gdy zgłodnieliśmy przypomnieliśmy sobie o wędzonej rybie. To była prawdziwa uczta, jedna z najlepszych ryb wędzonych jakie jadliśmy. Na pewno tak cudownie smakowała również dlatego, że była świeżo uwędzona i nie trafiła do lodówki, a to nie jest bez znaczenia. Od tamtej pory jesiotr pojawia się w naszym menu. Ten zrobiony dzisiaj smakował przepysznie. Bardzo polecam. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *