Halibut z sosem warzywno ziołowym

Halibut z sosem warzywno ziołowym

Halibut z sosem warzywno ziołowym

Halibut z sosem warzywno ziołowym

Składniki dla 2 osób:
Ryba:
2 steki z halibuta
sól ziołowa
pieprz czarny
Sos:
1/2 papryki czerwonej
2 średnie pomidory
1/2 średniej cebuli
2 ząbki czosnku
4 duże pieczarki
3 gałązki tymianku +do dekoracji
10 liści bazylii + do dekoracji
masło
sól
pieprz czarny
płatki chili
masło klarowane

Przygotowanie:
Rozpocznij od przygotowania sosu:
Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i połowę warzywa pokrój w kostkę.
Drugą połowę zużyj do czegoś innego.
Cebulę obierz przekrój na pół i pokrój w małą kostkę.
Pomidory sparz, przelej zimną wodą, obierz ze skórki i posiekaj w niewielką kostkę.
Pieczarki obierz, usuń nóżki, a kapelusze pokrój w półplastry (jeśli masz mniejsze pieczarki, to wystarczy pokroić w plasterki).
Na patelni na dużym ogniu rozgrzej masło i wrzuć pieczarki.
Smaż na złoty kolor często mieszając.

Gotowe pieczarki zdejmij z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostaw do osączenia z tłuszczu.
Dodaj na patelnię w razie potrzeby jeszcze odrobinę masła i wrzuć cebulę, a po chwili posiekany czosnek.
Przesmażaj do momentu, aż cebula zmięknie i dodaj paprykę.
Duś razem około 5 minut i dorzuć pomidory oraz listki obrane z łodyżek tymianku i porozrywane na mniejsze kawałki liście bazylii.
Duś do czasu, aż pomidory się rozpuszczą, a sos zgęstnieje.
Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Przygotuj rybę.
Z obu stron posyp solą i czarnym pieprzem, a następnie włóż do torebki do smażenia.
Połóż na średnio rozgrzanej suchej patelni i smaż po 7 minut z każdej ze stron.
W międzyczasie zmiksuj sos i dodaj do pieczarki, a następnie podgrzej.
Rybę wyłóż na talerz, obok nałóż sporą ilość sosu i całość posyp świeżymi ziołami. Smacznego :).

Halibut z sosem warzywno ziołowym
Halibut z sosem warzywno ziołowym

Zobacz również przepis na halibuta gotowanego na parze:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-z-ryb-i-owocow-morza/halibut-i-ziemniaczki-gotowane-na-parze/

Torebki do smażenia

Smażenie w torebce jest ciągle rzadkością, a szkoda. To bardzo fajny pomysł na smażenie bez tłuszczu. Zdrowiej, lżej, a i patelnia prawie czysta zostaje. Bardzo polecam, spróbujcie i sami oceńcie :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *