Halibut w kukurydzianej panierce

Halibut w kukurydzianej panierce

Składniki dla 2 osób:
400 g filetu z halibuta
1/2 szklanki mąki
2 jajka
1/2 szklanka płatków kukurydzianych
sól
pieprz
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Rybę dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ na mokrej rybie nie utrzyma się panierka.
Oprósz halibuta solą i pieprzem.
Odstaw na bok.
Przygotuj 3 głębokie talerze.
Do pierwszego wsyp mąkę.
Do drugiego wbij i rozbełtaj jajka.
Do trzeciego wsyp płatki kukurydziane.
Na patelni rozgrzej olej, musi być bardzo gorący.
Możesz zastosować metodę patyczka, by sprawdzić jego gotowość do smażenia.
Włóż rybę i smaż z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z ulubioną surówką i ziemniakami lub frytkami z batata. Smacznego :).

Surówka z kiszonej kapusty:
Składniki dla 2 osób:
150 g kiszonej kapusty
pół średniej marchewki
mała cebula czerwona
pół małego jabłka
pół łyżeczki cukru trzcinowego
łyżka soku z cytryny 
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżeczki oliwy

Przygotowanie:
Kapustę przepłucz i odciśnij z nadmiaru wody i soku. Jabłko zetrzyj na tarce na dużych oczkach, a marchewkę na małych oczkach. Cebulkę drobno pokrój w kosteczkę. Przełóż wszystko do miski, dodaj oliwę, sok z cytryny, cukier i sporo pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na pół godziny. Surówka z kiszonej kapusty jest gotowa. Podawaj do dań mięsnych, rybnych, do kopytek, klusek śląskich itp. Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *