Halibut sous vide w sosie pomarańczowym

Halibut sous vide w sosie pomarańczowym

Halibut sous vide w sosie pomarańczowym

Halibut sous vide w sosie pomarańczowym

 

Składniki dla 2 osób:
500-600 g świeżego halibuta
pomarańcza
oliwa
sól
pieprz
1/2 łyżeczki miodu wielokwiatowego

Halibut sous vide w sosie pomarańczowym

Przygotowanie:
Halibuta przekrój na 2 porcje. Posól i popieprz z dwóch stron. Włóż do worka próżniowego, odessij powietrze. Gotuj w temperaturze 60 stopni przez 20 minut. Z pomarańczy wyciśnij sok, przelej do rondelka, dodaj miód. Zredukuj sos do pozyskania syropu (my zrobiliśmy podwójną ilość sosu, połowę wykorzystaliśmy do sałatki). Rybę wyjmij z worka (możesz przez chwilkę podsmażyć na patelni, by uzyskać złotą skórkę. My zrobiliśmy wersję light), rozłóż na talerze, podawaj z sałatką. Halibut sous vide w sosie pomarańczowym jest gotowy. Smacznego 🙂

Halibut sous vide w sosie pomarańczowym

O halibucie już pisałam na naszym blogu, ale na pewno temat będzie powracał, w końcu to halibut, jedna ze smaczniejszych rybek. Zrobiliśmy do niej sałatkę z mixu z przewagą roszpunki i prażonymi pestkami słonecznika i dyni, które zostały mi od poprzedniego razu. Do tego tylko ten sos pomarańczowy i wyszła pychotka. Zbyszek zjadł wielką porcję, a uwierz mi, to o czymś świadczy. Jeśli zechcesz robić taki sos  do ryby,  to pamiętaj żeby dodać delikatny miód, najlepiej właśnie wielokwiatowy, ostry zniszczy delikatność halibuta.
Miód wielokwiatowy znany jest również pod nazwą „miód tysiąca kwiatów”. Oczywiście dlatego, że pszczółki w tym samym czasie latają sobie w różne miejsca z kwiatka na kwiatek i zbierają nektar na polach, w sadach, w lasach, na łąkach. Dlatego kolor miodu wielokwiatowego może być jasnobeżowy, ale może też być ciemno-herbaciany.

My Polacy najczęściej i najchętniej kupujemy właśnie ten miód, z pewnością właśnie dlatego, że jest delikatny, pasuje do potraw (a moim zdaniem sos sałatkowy zrobiony na bazie miodu wielokwiatowego i musztardy udaje się zawsze i smakuje wszystkim. To doskonałe połączenie) i do rozgrzewającej herbatki – dodaje nam energii. Miód spożywany nawet w dużych ilościach nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Czyli nie żałujmy sobie miodu, szczególnie w okresie zimowym :).

 

3 thoughts on “Halibut sous vide w sosie pomarańczowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *