Halibut i ziemniaczki gotowane na parze

Halibut i ziemniaczki gotowane na parze

Halibut i ziemniaczki gotowane na parze

Składniki na 2 nieduże porcje:
3 średniej wielkości ziemniaki
2 niewielkie kawałki halibuta
oliwa 2 łyżki
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki łagodnej papryki w proszku
sól – zgodnie z upodobaniami, ja dałam sporą szczyptę +do posypania ryby
pieprz do posypania ryby
sok z cytryny

Przygotowanie:
Halibuta umyj, osusz papierowym ręcznikiem i skrop sokiem z cytryny oraz posyp solą i pieprzem.
Odłóż na bok.
Ziemniaki wyszoruj i obierz ze skóry (jeśli masz młode ziemniaki zostaw je ze skórką).
Pokrój je na ćwiartki.
Do miski wrzuć zioła, papryki, czosnek, sól i oliwę.
Starannie wymieszaj i wrzuć ziemniaki.
Wymieszaj w taki sposób, aby całkowicie pokryły się zaprawą.
W szerokim garnku zagotuj wodę i rozłóż koszyk do gotowania na parze.
My do gotowania na parze używamy multicookera.
W koszyczku rozłóż ziemniaki, przykryj pokrywką i paruj około 20 minut (dokładny czas zależy od odmiany i wielkości kawałków ziemniaka, dlatego po prostu od czasu do czasu sprawdzaj, czy miękną).
Halibuta (po jednym kawałku)przełóż do miseczki, w której mieszałaś(eś) ziemniaki i obtocz w reszcie marynaty.
Gdy ziemniaki zaczną mięknąć dodaj kawałki ryby i gotuj razem około 15 minut.
Podawaj z surówką, ja podałam tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty :). Smacznego 🙂

Halibut i ziemniaczki gotowane na parze
Halibut i ziemniaczki gotowane na parze

Surówka

Składniki dla 2 osób:
150 g kiszonej kapusty
pół średniej marchewki
mała cebula czerwona
pół małego albo ćwiartka większego jabłka
pół łyżeczki płynnego miodu
łyżka soku z cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżeczki oliwy

Przygotowanie:
Kapustę przepłucz i odciśnij z nadmiaru wody i soku. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulkę drobno pokrój w kosteczkę. Przełóż wszystko do miski, dodaj oliwę, sok z cytryny, miód i sporo pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na pół godziny. Surówka z kiszonej kapusty jest gotowa. Podawaj do dań mięsnych, rybnych, do kopytek, klusek śląskich itp. Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *