Gulasz rybny z warzywami

Gulasz rybny z warzywami

Gulasz rybny z warzywami

Składniki dla dwóch osób:
3 średniej wielkości ziemniaki
po połowie niedużej żółtej, zielonej i czerwonej papryki lub po prostu duża jednokolorowa
średnia czerwona cebula
3 łyżki świeżego lub mrożonego groszku
1 spory dojrzały pomidor
dwie łyżki posiekanego koperku
1 liść laurowy
pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
mała gałązka rozmarynu
200 g filetu z morskiej ryby
sól himalajska
olej

Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć cebulę.
Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Dodaj do cebuli.
Przesmażaj razem kilka minut.
Mieszaj od czasu do czasu i uważaj, by ziemniaki nie przywarły do dna. Lekko Posól.
Podlej połową szklanki gorącej wody.
Dodaj liść laurowy i gałązkę rozmarynu.
Duś aż ziemniaki będą prawie miękkie. W międzyczasie papryki pokrój w średniej wielkości kostkę.
Dodaj do ziemniaków.
Pomidora obierz i usuń gniazda nasienne, a następnie posiekaj.
Rybę pokrój w kostkę średniej wielkości.
Do miękkich warzyw w garnku dodaj pomidora i groszek.
Dopraw słodką papryką i pieprz cytrynowy.
Gotuj pięć – sześć minut, by pomidory się lekko poddusiły.
Dodaj rybę i koperek.
Przemieszaj delikatnie.
W razie potrzeby dopraw solą.
Przykryj garnek i duś 1-2 minuty (jeśli będziesz dłużej gotować ryba się rozpadnie).
Gorące danie rozkładaj do miseczek. Smacznego :). 

Gulasz rybny z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *