Dorada w glazurze pieczona z ziemniaczkami

Dorada w glazurze pieczona z ziemniaczkami

Dorada w glazurze pieczona z ziemniaczkami

Składniki dla 2 osób:
2 mniejsze dorady lub 1 duża – my zjedliśmy na spółkę, ponieważ była za duża dla jednej osoby.
łyżka  pasty tamaryndowej
łyżeczka miodu
łyżka oleju
sól
kilka gałązek koperku

Przygotowanie:
Rybę lekko osól od środka i na zewnątrz.
Ponacinaj doradę w poprzek.
Do miseczki wlej oliwę, dodaj pastę tamaryndową, miód i dokładnie wymieszaj.
Nasmaruj, najlepiej za pomocą pędzelka kuchennego, skórę ryby.
Do środka dorady włóż gałązki koperku

Przygotuj ziemniaczki:
8 małych ziemniaków
łyżeczka ostrej  papryki
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól do smaku
2 łyżki oleju
Ziemniaczki obierz i pokrój na ósemki. Do miski wrzuć paprykę, oregano, bazylię, czosnek, sól i olej. Wymieszaj wszystko, dodaj ziemniaki i dokładnie obtocz w marynacie.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie stykały, na środku blachy zostaw miejsce na rybę.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, po tym czasie przełóż na blachę rybę i piecz razem jeszcze około 20 minut. Ziemniaczki muszą być miękkie, a ryba przypieczona. Smacznego :).

Dorada w glazurze pieczona z ziemniaczkami
Dorada w glazurze pieczona z ziemniaczkami

Ryby

Bardzo lubimy wszelakie ryby i robimy je pod różnymi postaciami. Nie robimy chyba jedynie wędzonej, a to najprawdopodobniej wyłącznie dlatego, że mieszkamy w bloku i nie mamy takiej możliwości :D. Podejrzewam, że gdybyśmy mieli domek na wsi, to wędzilibyśmy je, zwłaszcza że Zbyszek uwielbia wszelakie ryby wędzone. Ja również lubię, ale nie z taką częstotliwością jak on. Zjadamy również ryby z puszek no i oczywiście odwiedzamy smażalnie jak tylko mamy ku temu okazję :). A no i jeszcze sałatki śledziowe i śledzie w każdej innej postaci poza tymi z octem, te raczej omijamy. Jeszcze jakieś 10 lat temu, no może 15 nie lubiłam śledzi, a teraz przyznaję się bez bicia, że czasem tak za mną „chodzą”, że idę po nie do sklepu. Tak to z wiekiem smaki się zmieniają :).

Zobacz również przepis na doradę w sosie cytrynowym:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-z-ryb-i-owocow-morza/pieczona-dorada/

1 thought on “Dorada w glazurze pieczona z ziemniaczkami”

  1. Uwielbiam doradę, zwłaszcza świeżą. Południowcy potrafią z niej zrobić cuda… a tak naprawdę to niewiele składników i niewiele przypraw jest potrzebne, aby była królową przyjęcia. Ciekawy przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *