Dorada pieczona w soku z cytryny

Dorada pieczona w soku z cytryny i białym winie

Dorada pieczona w soku z cytryny i białym winie

Dorada pieczona w soku z cytryny i białym winie

Składniki dla 2 osób:
2 małe dorady
cytryna
100 ml białego wytrawnego wina
sól
pieprz
3 – 4 pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:
Oczyszczone dorady ponacinaj ukośnie, posyp solą i pieprzem i odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Cytrynę porządnie wyszoruj i przekrój na pół.
Jedną połowę pokrój w półplastry.
Dorady wyjmij z lodówki i w nacięcia powkładaj półplastry cytryny.
Również do środka ryby włóż kawałek cytryny.

Dorada pieczona w soku z cytryny
Dorady wyjmij z lodówki i w nacięcia powkładaj półplastry cytryny.

Do foremki do zapiekania wlej wino oraz sok wyciśnięty z drugiej połowy cytryny.
Ułóż dorady.
Pomidorki potnij w plasterki i obłóż rybę.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do miękkości (około 30 minut). Smacznego.

Dorada pieczona w soku z cytryny
Dorada pieczona w soku z cytryny

 Zobacz również przepis na doradę z imbirem i  czosnkiem:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-z-ryb-i-owocow-morza/pieczona-dorada-faszerowana-czosnkiem-i-imbirem/

Ja nie wiem jak Wy, ale rybki bardzo lubię i to w różnych postaciach. Nie dorównuję jednak Zbyszkowi, on chyba każdego dnia zjada jakąś rybę, czy to z puszki, czy w galarecie…zawsze coś tam ma w zanadrzu :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *