Czosnkowo paprykowy halibut podany ze szpinakiem

Czosnkowo paprykowy halibut podany ze szpinakiem

Składniki dla 2 osób:
250 g filetu bez skóry z halibuta
spory ząbek czosnku
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki oliwy
sól i pieprz do smaku
Na szpinak:
200 gram szpinaku baby
ząbek czosnku
szczypta soli
3 łyżki śmietany 30 % lub mleka kokosowego
2 łyżki startego na grubych oczkach twardego sera koziego
masło klarowane
Dodatkowo: torebka do smażenia

Przygotowanie:
Mięso halibuta osusz papierowym ręcznikiem.
Czosnek obierz.
1 ząbek posiekaj i rozetrzyj z solą na pastę.
Dodaj oliwę, paprykę i pieprz.
Wymieszaj razem i posmaruj dokładnie rybę z obu stron. 
Włóż do torebki przeznaczonej do smażenia (dostępna w większych sklepach) i smaż na rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony (czas zależy od grubości ryby).
Szpinak umyj i wysusz.
W rondlu rozgrzej masło klarowane.
Przeciśnij przez praskę drugi ząbek czosnku i wrzuć na masło. 
Po chwili dodaj szpinak.
Dodaj szczyptę soli, przykryj i duś do czasu, aż liście się skurczą.
Dodaj połowę sera i śmietanę.
Wymieszaj i poczekaj, aż ser się rozpuści.
Gotowy szpinak nakładaj na talerze i posyp pozostałym serem.
Obok połóż gorącą rybę.
Podawaj z puree ziemniaczanym lub z ryżem. Smacznego :).

Czosnkowo paprykowy halibut podany ze szpinakiem
Czosnkowo paprykowy halibut podany ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *