Bucatini z czarnuszką i wanilią

Bucatini z czarnuszką i wanilią

Inspiracją był przepis Marco Ghia
Składniki na 2 małe porcje:
100 g makaronu bucatini
1/2 średniej wielkości cukinii
płaska łyżeczka czarnuszki
łyżeczka sproszkowanej kurkumy
ziarenka wanilii z jednej laski
15-20 krewetek świeżych lub mrożonych
olej roślinny
masło
sól
pieprz

Przygotowanie:
Mrożone krewetki pozostaw do rozmrożenia.
Jeśli używasz świeżych, to oczyść je, usuń główki i ogony, obierz pancerzyki i usuń jelito.
Cukinię wyszoruj, przekrój na pół i wydobądź, najlepiej posiłkując się łyżeczką, miękki miąższ z pestkami.
Twardą część warzywa pokrój w półplasterki.
W rondlu rozgrzej olej roślinny i przesmażaj cukinię, aż zacznie lekko brązowieć.
Dodaj czarnuszkę, przesmażaj razem jeszcze minutę cały czas mieszając.
Dolej trochę wody i duś pod przykryciem około 15 minut.
Dodaj kurkumę, sól i pieprz do smaku
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W osobnym rondelku rozpuść łyżeczkę masła i wrzuć wyskrobane ziarna wanilii oraz krewetki i smaż na sporym ogniu przez około minutę.
Makaron dodaj do rondla z cukinią, dokładnie wymieszaj i nakładaj na talerze.
Na wierzchu poukładaj usmażone krewetki. Smacznego :).


Bucatini z czarnuszką i wanilią

Inspiracją do przygotowania tego dania był przepis Marco Ghia. Po przeczytaniu go nie mogłam się oprzeć, by połączyć czarnuszkę z wanilią i krewetkami. Eksplozja smaków jak dla nas. Oboje z mężem byliśmy pod wrażeniem :).
Dla niewtajemniczonych, Marco Ghia, to szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, który przeprowadza warsztaty kulinarne z osobami zainteresowanymi :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *