Ziemniaki pieczone z kalafiorem

Ziemniaki pieczone z kalafiorem

Ziemniaki pieczone z kalafiorem

Składniki dla 2 osób:
300 g ziemniaków
mały kalafior
olej rzepakowy
łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/4 łyżeczki ostrej papryki lub mieszanki chili z ziołami
30 g parmezanu lub innego twardego sera
3 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
kilka gałązek świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
50 ml oliwy
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki.
Zagotuj wodę, posól i wrzuć ziemniaki.
Gotuj kilka minut do momentu, aż zaczną mięknąć.
Wyjmij ziemniaki za pomocą łyżki cedzakowej i odłóż na sito.
Do wody po gotowaniu ziemniaków wrzuć podzielonego na różyczki kalafiora.
Do miski wlej oliwę i dodaj wszystkie przyprawy.
Wymieszaj dokładnie.
W marynacie otaczaj każdy kawałek ziemniaka i układaj na blaszce do pieczenia.
Półmiękkiego kalafiora odcedź i również otocz w marynacie.
Układaj obok ziemniaków.
Na ziemniakach połóż gałązkę rozmarynu, a na kalafiorze świeże gałązki oregano.
Warzywa włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po tym czasie wyjmij i posyp plasterkami sera.
Ponownie włóż do piekarnika i zapiekaj, aż ser się rozpuści i lekko zezłoci. Smacznego :).

Ziemniaki pieczone z kalafiorem
Ziemniaki pieczone z kalafiorem
Ziemniaki pieczone z kalafiorem

Na gorące letnie dni obiadek doskonały. Lekki, pożywny i szybki w przygotowaniu. Jedyny mankament, to włączony piekarnik, ale zawsze można na chwilę wyjść z kuchni, gdy jest zbyt gorąco lub przygotować danie na grillu :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *