Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą

Składniki dla 3-4 osób:
8 małych ziemniaczków
6 dużych pieczarek
2 średnie cebula
duży ząbek czosnku
7-8 dkg miękkiego żółtego sera
20 g jogurtu greckiego
jajko ugotowane na twardo
szczypta gałki muszkatołowej
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
twardy kozi ser do posypania lub parmezan
szczypior do posypania
płatki chili do posypania
kolorowy pieprz do posypania
masło do wysmarowania foremki
masło klarowane do obsmażenia pieczarek i cebuli

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj i obgotuj w posolonej wodzie (my nie obieraliśmy, ponieważ użyliśmy młodych, malutkich ziemniaczków). Ziemniaki mają być półmiękkie. Trochę przestudź i pokrój w plastry.
Pieczarki i cebule obierz i pokrój w półplastry. Jeśli masz mniejsze grzybki, to pokrój w plastry. Lekko posól. I obsmaż na maśle klarowanym na dużym ogniu w woku lub na patelni. Dzięki temu podczas zapiekania z pieczarek nie wycieknie woda, a cebula nie będzie za twarda.
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski, dodaj jogurt, posiekana drobno jajko oraz czosnek. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 
Naczynie żaroodporne lub inne do zapiekania wysmaruj masłem.
Układaj zapiekankę warstwowo. Najpierw ziemniaki, później pieczarki z cebulą. Zalej masą serową i układaj kolejne warstwy i tak do wyczerpania składników.

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana

 Najlepiej, żeby na wierzchu znalazły się ziemniaki.

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana

Posyp kozim serem lub parmezanem, kolorowym pieprzem i płatkami chili. 

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekaj około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Smacznego :).

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana

Ach, ten ser 

Chyba wszyscy kochamy zapiekanki, jeśli nie ziemniaczane to inne :). Niestety wiadomo również wszystkim, że za sprawą sera w nich zawartego stają się bombą kaloryczną, ale jak to się mówi od czasu do czasu można wszystko. U nas zapiekanki pojawiają się za rzadko właśnie z tego powodu. Niestety im człowiek starszy tym trudniej zrzucić każdy kilogram, ale co tam- damy radę :). Pomysł na zapiekankę ziemniaczaną zrodził się wczoraj, gdy zastanawiałam się jakie sanie bezmięsne przygotować. Najpierw chciałam, żeby były w nim grzyby (jestem wielką miłośniczką wszelakich grzybów), następnie otworzyłam lodówkę i zobaczyłam sery. Wtedy ustaliliśmy, że robimy zapiekankę. Nie chcieliśmy, żeby było w niej za dużo składników dlatego dodaliśmy cebulę. No i zazwyczaj robi się do tego typu zapiekanek masę śmietanowo serową do zalania, my zrobiliśmy jogurtowo serową :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *