Zapiekanka z grillowanego bakłażana

Zapiekanka z grillowanego bakłażana i pomidora

Zapiekanka z grillowanego bakłażana i pomidora

Zapiekanka z grillowanego bakłażana i pomidora

Składniki dla 2 osób:
średniej wielkości bakłażan
kulka mozzarelli w zalewie
dojrzały pomidor malinowy
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki cebulki prażonej
sól
pieprz
olej roślinny

Przygotowanie:
Bakłażana pokrój wzdłuż na paski 1,5 centymetrowej szerokości.
Każdy z nich posól i odłóż na 15 minut.
Pomidora pokrój w plastry (ja plastry kroiłam jeszcze na pół, ponieważ miałam małego bakłażana).
Mozzarellę pokrój w plastry.
Po 15 minutach wytrzyj ręcznikiem papierowym sól i sok wypuszczony przez warzywo (dzięki temu zabiegowi bakłażan stracił goryczkę).
Za pomocą pędzelka spożywczego posmaruj bakłażana olejem z jednej strony i układaj na patelni grillowej tą posmarowaną stroną w dół.
Grilluj na średnim ogniu pod przykryciem około 4-5 minut.
Po tym czasie posmaruj górną część plastrów warzywa i odwróć na drugą stronę.
Na plastrach bakłażana układaj pomidory, posyp pieprzem do smaku, dodaj szczypiorek i na wierzchu połóż mozzarellę.
Przykryj patelnię i grilluj, aż ser się roztopi.
Nakładaj na talerze i posyp cebulką prażoną, możesz ozdobić zieleninką. Smacznego 🙂

Zapiekanka z grillowanego bakłażana
Zapiekanka z grillowanego bakłażana

Jest to bardzo proste do wykonania, a jakże pyszne danie. Oczywiście pomimo, że podane jest z mozzarellą z całą pewnością może być uznane za danie lekkie. Mozzarella jest serem, który w porównaniu do innych jest mniej kaloryczny podobnie zresztą jak parmezan. My zjedliśmy te zapiekanki na kolację, ale możesz je podać jako przekąskę lub na drugie śniadanie. Na naszym blogu jest już kilka przepisów z tym bakłażanem w roli głównej, gdyż jest to smaczne warzywo i warto po nie sięgać do czego zachęcam. Pozdrawiam serdecznie :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *