Wigilijna kapusta z jasiem i pieczarkami

Wigilijna kapusta z jasiem i pieczarkami

Wigilijna kapusta z jasiem i pieczarkami

Składniki:
Spora główka kapusty włoskiej
500 fasoli jaś
500 pieczarek
2 kostki warzywne
masło klarowane lub zwyczajne
pieprz
sól
łyżeczka mielonego kminku

Przygotowanie:
Fasolę opłucz, zalej wodą i namaczaj przez całą noc.
Na drugi dzień przełóż ją do garnka, zalej świeżą wodą, dodaj sól i gotuj do miękkości.
Odlej szklankę wody, w której się gotowała.
Odcedź i pozostaw z boku.
Z kapusty oderwij wierzchnie liście.
Sprawdź, czy warzywo jest zdrowe.
Poszatkuj drobno.
W dużym garnku rozpuść 1/4 kostki masła i wrzuć kapustę.
Dodaj wszystkie przyprawy.
Wlej pół szklanki wody z fasoli i duś pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. (w razie potrzeby podlej pozostałą wodą).
W między czasie obierz pieczarki lub tylko wyczyść, oderwij nóżki, odrzuć je, a kapelusze pokrój w średniej grubości plastry.
Na patelni rozgrzej mocno masło klarowane, wrzuć pieczarki i szybko obsmażaj często mieszając.
Gdy nabiorą złotego koloru, przełóż je do ugotowanej kapusty, dodaj fasolę i wszystko starannie wymieszaj. Wigilijna kapusta jest gotowa. Najlepiej jest ją przygotować dzień lub dwa dni wcześniej. Smacznego :).

Wigilijna kapusta z jasiem i pieczarkami
Wigilijna kapusta z jasiem i pieczarkami

Poznałam ją niedawno 

Kapustę tę poznałam kilka lat temu. Zbyszek sobie przypomniał, że w jego rodzinnym domu taką kapustę przygotowywano na kolację wigilijną. Od tamtej pory robimy ją co roku. Mamy teraz dwa rodzaje kapusty na stole, bo oczywiście nie wyobrażam sobie świąt bez kiszonej kapusty z grochem i leśnymi grzybami suszonymi. Dzisiaj także zrobiliśmy dwie. Obecnie są już zapakowane do dwulitrowych słoi made in Ikea i są gotowe do podróży do naszych dzieci :). Kapusta ta oczywiście nadaje się do mrożenia i można sobie ją zjeść w późniejszym terminie na przykład z makaronem łazanki na pyszny obiadek :). Albo coś innego mi właśnie zaświtało w główce…połączyć z bulionem drobiowym, dodać pikanterii, trochę pomidorów z puszki i gwarantuję, że wyjdzie przepyszna zupka. Będę musiała to sprawdzić, bo przepis powstał w mojej głowie w tym momencie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *