Wegetariańskie curry

Wegetariańskie curry

Składniki dla 2 osób:
1/2 szklanki suchej ciecierzycy
czerwona papryka
średnia cebula
5 średnich pieczarek
mała marchewka
średni pomidor
papryczka chili
świeży imbir – 5-6 plasterków, w zależności od osobistych preferencji
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
łyżeczka kurkumy
łyżka zielonej pasty curry
1/2 łyżeczki płatków chili
olej roślinny
świeża kolendra do posypania gotowego dania

Przygotowanie:
Ciecierzycę zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia.
Możesz również wykorzystać cieciorkę z puszki.
Na drugi dzień ugotuj ją do miękkości i pozostaw w wodzie, w której się gotowała.
Paprykę pokrój w grubszą kostkę – ja ją najpierw obrałam.
Pomidora obierz i pokrój w niewielką kostkę,
Marchewkę po obraniu pokrój w paski, posłuż się obieraczką do warzyw.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Chili drobno posiekaj.
Cebulę, imbir i czosnek obierz.
Cebule pokrój w piórka, imbir posiekaj, a czosnek pokrój w plasterki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć cebulę.
Przesmażaj ją, aż zacznie mięknąć dodaj imbir oraz czosnek.
Mieszaj około minuty i dodaj wszystkie przyprawy.
Gdy poczujesz ich aromat wrzuć pozostałe warzywa oprócz pomidora i cieciorki.
Wymieszaj i wlej pół szklanki wody z gotowania cieciorki, a jeśli używasz ciecierzycy puszkowanej to dodaj zalewę.
Przykryj garnek i duś, aż warzywa staną się miękkie, ale wciąż lekko chrupiące.
Dodaj pomidora i cieciorkę.
Duś jeszcze chwilkę i w razie potrzeby dodaj więcej płatków chili.
Gorące danie nakładaj do miseczek i posyp posiekaną kolendrą. Smacznego :).

Wegetariańskie curry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *