Wegetariański gulasz ze strączkami

Wegetariański gulasz ze strączkami

Składniki dla 2 osób:
60 g ciecierzycy z puszki lub namoczonej poprzedniego dnia i ugotowanej
60 g czerwonej fasolki z puszki lub namoczonej poprzedniego dnia i ugotowanej
60 g mrożonego lub świeżego groszku zielonego
żółta papryka
średniej wielkości cebula
2 duże ząbki czosnku
250 ml jasnego piwa pszenicznego
2 kopiaste łyżki ajwaru
sól do smaku
łyżeczka ostrego sosu piri piri lub sosu chili
świeżo zmielone płatki chili 
płaska łyżeczka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
1/2 łyżeczki suszonego estragonu
łyżka śmietany 30 % – opcjonalnie
kilka gałązek świeżego tymianku lub innych ziół
olej ryżowy lub inny roślinny

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz.
Cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę.
Jeden ząbek czosnku posiekaj, drugi pozostaw w całości.
Paprykę obierz lub tego nie rób jeśli nie przeszkadza Ci (ja mam specjalny obieraczek do pomidorów, papryki i kiwi…polecam, bo jest super).
Cieciorkę i fasolkę z puszek przełóż na sito i bardzo dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć cebulę.
Zeszklij ją i dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, groszek oraz posiekany i cały ząbek czosnku.
Przesmażaj kilka minut i zalej połową piwa.
Duś do momentu, aż warzywa w rondlu zmiękną i dodaj cieciorkę i fasolę.
Przypraw ajwarem, solą, ostrym sosem piri piri, przecierem pomidorowym, estragonem i przyprawą do gulaszu. 
Wymieszaj starannie i duś 5-7 minut. 
Wlej pozostałe piwo i gotuj kolejne 5 minut.
W razie potrzeby zwiększ ogień i zredukuj sos.
Możesz dodać łyżkę śmietany.
Rozkładaj na talerze, posyp świeżo zmielonymi płatkami chili i listkami tymianku. 
Podawaj z ziemniakami, ryżem lub białym pieczywem. Smacznego :). 

Bardzo smakował mi dzisiejszy obiad. Gulasz był świetnie przyprawiony i kusił zapachami. Cieszę się, że podałam go z puree ziemniaczanym, gdyż doskonale komponowało się z sosem. Kto jeszcze nie robił bezmięsnego gulaszu, to szczerze zachęcam do spróbowania. Pamiętajmy, że zbyt częste jedzenie mięsa nie jest dobre dla naszego zdrowia. Warto więc chociaż 2-3 razy w tygodniu z niego zrezygnować i mieć świadomość, że robimy coś dobrego dla naszego ciała. 

Podejrzewam, iż niektórzy z Was uważają, że nazwa gulasz dotyczy tylko dań mięsnych. W istocie kiedyś tak było. Obecnie nazewnictwa różnych dań odnoszą się do wielu rodzajów potraw. Mnie osobiście w ogóle to nie przeszkadza. Jeśli Ty masz inne zdanie w tej kwestii, to takie jest Twoje prawo :). 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *