Wegetariańska tortilla na ostro

Wegetariańska tortilla na ostro

Wegetariańska tortilla na ostro

Składniki na 2 porcje:
2 tortille pszenne
szklanka ugotowanej po uprzednim namoczeniu czerwonej, bądź czarnej fasoli (ewentualnie puszka)
1/2 małego pęczka świeżej kolendry
1/2 zielonej papryki
laska selera naciowego
średnia cebula
2 ząbki czosnku
spory pomidor
łyżeczka pasty sambal oelek
1/2 łyżeczki fajity
sól do smaku
1/3 szklanki orzechów nerkowca
olej roślinny


Przygotowanie:
Orzechy nerkowca posiekaj, upraż na suchej patelni i odłóż na bok.
Cebulę obierz i posiekaj.
Paprykę pokrój w niewielką kostkę.
Seler obierz z włókien i pokrój w 0,5 cm plasterki.
czosnek obierz
W rondelku rozgrzej olej i wrzuć cebulę, paprykę oraz seler.
Przesmażaj często mieszając, aż warzywa zmiękną, ale ciągle będą chrupiące.
Posiekaj łodyżki kolendry, listki odłóż na bok.
Pomidora sparz lub obierz ze skóry specjalnym obieraczkiem i pokrój w małą kostkę.
Do rondla dodaj łodyżki kolendry, fasolę (jeśli używasz z puszki, bardzo starannie ją opłucz) i pomidora.
Duś około 5-6 minut.
Posiekaj listki kolendry i dodaj do garnka razem z połową orzechów.
Przemieszaj.
Tortille podsmaż na suchej patelni i rozłóż na talerzach.
Na połowę tortilli wykładaj farsz, a drugą połową przykryj.
Posyp pozostałymi orzechami.
Podawaj z guacamole lub z ulubionym dipem. Smacznego :).

Wegetariańska tortilla na ostro

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *