Tagliatelle z gorgonzolą, pomidorami oraz bazylią

Tagliatelle z gorgonzolą, pomidorami oraz bazylią

Tagliatelle z gorgonzolą, pomidorami oraz bazylią

 

 

Składniki dla 2 osób:
średnia cebula lub 2 małe szalotki
spory ząbek czosnku
makaron tagliatelle dla 2 osób
pół puszki pomidorów
suszona bazylia
masło klarowane
oliwa extra vergine
20 g gorgonzoli + do posypania

Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu lub nieco krócej. Cebulę pokrój w piórka i smaż na maśle klarowanym do zeszklenia. Teraz dodaj pomidory i duś razem aż trochę odparują, dodaj szczyptę suszonej bazylii. Dorzuć makaron, troszkę oliwy oraz gorgonzolę, dokładnie wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i serwuj danie. Na talerzu wedle uznania dopraw solą i pieprzem oraz posyp gorgonzolą. Tagliatelle z gorgonzolą, pomidorami oraz bazylią jest gotowe. Smacznego:)

 

 

tagliatelle z gorgonzolą

Według Wikipedii:

Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d’Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio (synem Giovanni II Bentivoglio) w 1487 roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy. Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d’Este (1501). Anegdotyczne początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931 r.

Z czasem tagliatelle zyskało znacznie mniej wyrafinowaną tradycję, jako potrawa spożywana przez prostych ludzi.
Najstarszy makaron znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i ok. 20 cali długości. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad brzegami Żółtej Rzeki. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy miał go jakoby sprowadzić wenecki podróżnik, Marco Polo. Jest to jednak tylko legenda, bowiem już tysiąc lat wcześniej, w II wieku naszej ery, rzymski badacz Galen wspomniał o tego typu potrawie[1], natomiast Muhammad al-Idrisi udokumentował istnienie suszonego makaronu (takiego, jak współczesny) w południowych Włoszech, na Sycylii i w Trabii ok. XII wieku, czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo.

2 thoughts on “Tagliatelle z gorgonzolą, pomidorami oraz bazylią”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *