Tagliatelle z borowikami

Tagliatelle z borowikami

Tagliatelle z borowikami

Składniki dla dwóch osób: 
150 g makaronu tagliatelle
150 g kapeluszy borowika
jeden duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku
łyżeczka masła klarowanego
dwie łyżki zielonego groszku może być mrożony
mała gałązka tymianku
kilka sporych gałązek natki pietruszki
5 g twardego sera owczego
50 ml białego wytrawnego wina
dwie łyżki śmietany 12%
sól
pieprz

 Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Grzyby dokładnie oczyść i pokrój w małe kawałki.
Na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzej masło klarowane. Wrzuć czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodaj liście oberwane w gałązki tymianku.
Gdy poczujesz aromat czosnku i tymianku dodaj borowiki.
Przesmażaj, aż się ładnie zrumienią.
Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dodaj wino i groszek.
Przykryj patelnię i duś, aż groszek zmięknie.
Odkryj patelnię i odparuj wino.
Dodaj połowę sera i śmietanę.
Po chwili wmieszaj makaron i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Całość starannie wymieszaj.
Nakładaj na talerze.
Posyp pozostałym serem. Smacznego :).

Tagliatelle z borowikami
Tagliatelle z borowikami

Ostatnio wyczytałam, że w Polsce występuje około 5500 grzybów i to takich, które mierzą przynajmniej 5 cm. Przecięty Polak rozróżnia kilka do kilkunastu gatunków, natomiast wytrawny grzybiarz nawet kilkadziesiąt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *