Smażony oscypek z makaronem orzo

Smażony oscypek z makaronem orzo

Smażony oscypek z makaronem orzo

Składniki na dwie małe porcje:
duży niewędzony oscypek
80 g makaronu orzo -uwielbiam go 🙂
duża gałązka oregano lub kilka mniejszych
2 łyżki dobrej oliwy
łyżka bazyliowego pesto – przepis znajdziesz tu: http://www.wielosmaki.pl/inne/pesto-z-bazylii-i-orzeszkow-piniowych/
spory dojrzały pomidor
15 oliwek

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania oliwy z oregano.
Obrywamy liści z gałązki oregano (wcześniej myjemy i suszymy) i siekamy je dość drobno.
Do siekania używamy noża plastikowego lub ceramicznego, ewentualnie rozrywamy liście palcami.
Przekładamy do miseczki i zalewamy oliwą.
Odstawiamy na bok.
Makaron orzo gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pomidora obieramy ze skóry, przekrawamy na pół i wybieramy z grubsza gniazda nasienne.
Miąższ kroimy w małą kostkę.
10 oliwek kroimy w plastry, resztę zostawiamy w całości.
Oscypka kroimy w centymetrowe plastry.
Każdy smarujemy oliwą z oregano i kładziemy na rozgrzaną patelnię.
Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony.
Gotowy ser wykładamy na talerzyk wyścielony ręcznikiem papierowym.
Makaron mieszamy z bazyliowym pesto, pomidorem oraz oliwkami i nakładamy na talerze.
Na orzo układamy ser i dekorujemy listkami oregano oraz odłożonymi oliwkami. Smacznego :).

 

Smażony oscypek z makaronem orzo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *