Smażony halloumi z kuskusem

Smażony halloumi z kuskusem

Składniki dla 2 osób:
Ser halloumi – 200 g
100 g świeżego szpinaku
kasza kuskus – ilość zależna od pojemności żołądka 🙂
ciecierzyca z puszki – 80 g
dobry bulion
2 ząbki czosnku
mała cebula
olej lub masło klarowane
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Szpinak opłucz i wysusz.
Kaszę kuskus przełóż do miski lub naczynia żaroodpornego.
Przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu używając bulionu zamiast wody.
Cebulę i czosnek obierz.
Cebulę pokrój w kostkę.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej lub masło klarowane i zeszklij cebulę.
Ser pokrój w plastry o grubości 1 – 1,5 cm.
Na patelni rozgrzej olej lub masło i smaż ser z obu stron na złoty kolor.
Do cebuli dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak.
Przesmażaj do momentu, aż szpinak się skurczy i dodaj do rondla kuskus oraz cieciorkę.
Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
Starannie wymieszaj i rozkładaj na talerze.
Obok połóż ser. Smacznego :).

Smażony halloumi z kuskusem

Kuskus świetnie nadaje się do przyrządzania szybkich dań takich na przykład jak dzisiejsze. Poza tym warto ją dodawać do sałatek i nadziewać nią warzywa. Bardzo dobrze spełni swoją rolę jako dodatek do wszelakich gulaszy, sosów grzybowych lub mięsnych.
Kasze są bardzo zdrowe i powinniśmy po nie sięgać jak najczęściej. Kuskus dodaje energii, zapewnia odpowiednia ilość białka naszemu organizmowi, a poza tym nie jedząc ją unikniemy tycia (oczywiście w normalnych ilościach 🙂 ).
Kuskusu powinni unikać chorzy na celiakię lub cukrzycę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *