Smażone szpecle z gorgonzolą i rukolą

Smażone szpecle z gorgonzolą i rukolą

Smażone szpecle z gorgonzolą i rukolą

Składniki dla 2 osób:
200 g gotowych kluseczek szpecle
masło klarowane
dwie garści rukoli + garść do posypanie dania
30 g gorgonzoli

Przygotowanie:
Szpecle ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i dokładnie osącz na sicie.
Na patelni (w garnku o grubym dnie może przywierać, dlatego lepiej użyć większej patelni) rozgrzej masło klarowane i wrzuć kluski.
Smaż do momentu, aż się ładnie zrumienią.
Dodaj pokruszoną gorgonzolę, odrobinę zostaw do posypania gotowego dania.
Przemieszaj razem ze szpeclami i po minucie dodaj rukolę.
Gdy rukola zacznie więdnąć danie jest gotowe.
Na talerzach posyp pozostałym serem i rukolą.
Możesz posypać też prażonymi orzeszkami piniowymi…ja wpadłam na to dopiero podczas jedzenia :). Smacznego 🙂

Smażone szpecle
Smażone szpecle

Szpecle

Kluseczki te wywodzą się z kuchni tyrolskiej w południowych Niemczech. 
Szpecle smakują inaczej aniżeli tradycyjny makaron i na pewno są urozmaiceniem w naszej kuchni. Można je zrobić samemu, ja przyznaję że jeszcze nie robiłam. Nie pamiętam gdzie te kupiliśmy, ale na pewno są w sprzedaży w większości sporych sklepów. Na pewno zawsze albo prawie zawsze są w Lidlu. 
A tak odnośnie dużych sklepów, to dzisiaj właśnie otworzyli w końcu i w Tychach galerię handlową. Jutro wcześniej kończę pracę, to może podskoczę, chociaż nie wiem, bo potem mam jeszcze szkolenie. Zbyszek był dzisiaj na chwilkę (jak ja byłam w pracy) zajrzeć jak to wszystko wygląda. Usłyszałam, że jest mniejsza niż się spodziewał no i że było mnóstwo gimnazjalistów, no bo to przecież dzień wagarowicza dzisiaj. My lubimy sobie robić wypady do galerii handlowych, czasem coś kupujemy, czasem tylko oglądamy. Nie lubimy jednak, gdy jest bardzo dużo ludzi i trzeba się dosłownie przeciskać między ludźmi. Często tak właśnie się dzieje w Ikei, szczególnie w weekendy, a teraz jak zamknięte są sklepy w niedzielę, to już kompletnie nie ma sensu jechać w sobotę. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *