Ser halloumi z fasolką szparagową

Ser halloumi z fasolką szparagową

Składniki na 2 porcje:
200 g sera halloumi
200 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
3 łyżki oleju roślinnego, u mnie rzepakowy
3 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki mielonego kminku lub nasion wcześniej uprażonych i utartych w moździerzu
1/2 łyżeczki mielonego kuminu, zwanego również kminem rzymskim
1/4 mielonego cynamonu
solidna łyżka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z limonki
1/2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, kolendra, bazylia, to co bardziej lubisz)

Przygotowanie:
Zagotuj litr wody i dodaj oczyszczoną fasolkę z obciętymi końcówkami.
Gotuj kilka minut, fasolka ma być miękka, ale nadal chrupiąca (dokładnego czasu nie podaję, ponieważ jest on zależny od gatunku oraz „wieku” fasolki).
Odcedź i odłóż na bok.
Ser pokrój w kostkę podobnej wielkości.
Na patelni rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju i smaż halloumi na złoty kolor z wszystkich stron.
W międzyczasie przygotuj sos.
Obrane ząbki czosnku przeciśnij do miseczki przez praskę.
Dodaj przyprawy (papryki, kumin, kminek i cynamon) oraz pozostałe 2 łyżki oleju.
Całość starannie wymieszaj.
Gotowy ser ściągnij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a tę samą patelnię dodaj zawartość miseczki.
Przesmażaj około minuty cały czas mieszając.
Dodaj przecier pomidorowy, sok z limonki, cukier oraz wodę.
Dokładnie wymieszaj i gotuj kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć.
Dodaj na patelnię fasolkę i ser, podgrzej wszystko i nakładaj na talerze.
Możesz również do tego dania ugotować ryż i wmieszać na patelni razem z fasolką i serem.
Posyp zieleniną i serwuj. Smacznego :).

Ser halloumi z fasolką szparagową

To danie jest tak pyszne, że już mam ochotę ponownie je zjeść. Można podać je z ryżem, komosą lub kuskusem. Jeśli ktoś ma ochotę na danie wegańskie, to wystarczy ser zamienić na tofu. Polecam z pełną odpowiedzialnością 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *