Ryż z fasolką szparagową oraz groszkiem

Ryż z fasolką szparagową oraz groszkiem

Ryż z fasolką szparagową oraz groszkiem

 

Ryż z warzywami
Ryż z fasolką szparagową oraz groszkiem

 

Składniki dla 2 osób:
4 łyżki ryżu do risotto
mała garść mrożonego groszku
mała garść mrożonej żółtej  fasolki szparagowej
pół średniej marchewki
5 cm pora
trochę mrożonego szpinaku
pół litra bulionu warzywnego eko
ząbek czosnku
olej kokosowy

Przygotowanie:
Marchewkę pokrój w niewielką kostkę. Wrzuć razem z fasolką szparagową i groszkiem do rondla z wodą i gotuj al dente. Na patelni, bądź w rondlu rozgrzej olej kokosowy i wrzuć pokrojonego w półplasterki pora, zeszklij i dodaj 4 łyżki ryżu. Smaż razem około minuty. Teraz dodaj kilka łyżek bulionu i duś często mieszając i dolewając bulionu, aż ryż zmięknie. Dodaj  marchewkę z fasolką i groszkiem. Gdy warzywa i ryż będą miękkie, dorzuć szpinak i ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. Po minucie Ryż z fasolką szparagową oraz groszkiem jest gotowy. Smacznego:)

 

Ryż z warzywami
Ryż z warzywami

Danie bardzo łatwe do przygotowania, lekkie a zarazem sycące. Bardzo lubię warzywa z ryżem, z makaronem, gotowane, duszone, smażone, surowe. Właściwie, to nawet wolę warzywa niż owoce. Bardzo się cieszę, że w naszych sklepach, warzywniakach, na targach jest coraz więcej warzyw i to z całego świata. Naturalnie jestem świadoma, że są one traktowane przeróżnymi środkami chemicznymi, ale po odpowiedniej obróbce nie jest tak źle. Tak naprawdę, jeśli nie ma się własnego gospodarstwa i swoich upraw, to nigdy nie mamy pewności (chyba, że ktoś ma w domu laboratorium) na ile kupowane przez nas warzywa są eko.


Warzywa gotowane tracą część swoich wartości odżywczych, można ich zachować trochę więcej gdy nie obiera się warzyw do gotowania. Trzeba pamiętać wtedy o porządnym ich wyszorowaniu. W sumie to dobrze, że o tym piszę, bo sama nie stosuję się do tego, z przyzwyczajenia najwyraźniej. Od jutra muszę się poprawić. Na 100% w rosołku moim znajdą się warzywa w pełnym umundurowaniu :). Ważny jest też, jeśli chodzi o zachowanie jak największej wartości odżywczej, czas gotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *