Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami i zielonym groszkiem

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami

Składniki dla 2 osób:
130 g pieczarek
4 łyżki ryżu do risotto
50 g mrożonego groszku
bulion
cebula
masło klarowane
sól
pieprz
kawałek parmezanu
natka pietruszki
szczypta kurkumy

Przygotowanie:
Pieczarki umyj, obierz (albo nie obieraj, jak wolisz), wykręć nóżki, kapelusze pokrój w ćwiartki, a nóżki na kilka kawałków. W rondlu rozgrzej masło klarowane, wrzuć pieczarki i na dużym ogniu smaż, aż się mocno zrumienią. Pod koniec smażenia posól grzyby i przełóż do miseczki. Na pozostałe po smażeniu masło wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, smaż do zeszklenia się. Dodaj ryż i smaż ok 1 minuty razem z cebulką cały czas mieszając. Wlej 2-3 łyżki bulionu, dodaj mrożony groszek, kurkumę (dla koloru) i duś około 20 minut dolewając sukcesywnie bulionu. Gdy ryż i groszek zmiękną dodaj pieczarki, zdejmij z ognia i dorzuć starty parmezan i natkę pietruszki. Całość wymieszaj. Risotto z pieczarkami jest gotowe. Smacznego:)

Risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami


Parmezan to twardy ser podpuszczkowy. Jest on robiony z mleka krowiego, leżakuje w solance. Jest to bardzo popularny ser również w kuchni polskiej. Ma on wyrazisty, pikantny smak, a jednocześnie ma przyjemny zapach. Produkowany jest w ogromnych krążkach ważących 40 kilogramów. Można go przechowywać przez wiele lat. Nazwa sera pochodzi od nazwy włoskiej prowincji Parma, tam zaczęto go wyrabiać od 1200 roku naszej ery.

Na 100 gramów Parmezanu składa się:
41,5 g białka
32 g tłuszczu
19,4 g wody
1,8 g sodu
810 mg fosforu
107 mg potasu
51 mg magnezu
0,7 mg witaminy E
253 mg witaminy A.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *