Risotto z boczniakami

Risotto z boczniakami, karczochem i groszkiem

Risotto z boczniakami, karczochem i groszkiem

Risotto z boczniakami
Zdjęcie wstępne

Składniki dla 2 osób:
4 łyżki suchego ryżu
2 duże boczniaki
karczoch lub karczoch w zalewie
mała cebula lub 1/2 większej
2-3 łyżki mrożonego groszku
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
szklanka bulionu warzywnego
pieprz
sok z połowy cytryny
masło klarowane

Przygotowanie:
Karczocha obierz z twardych części, usuń rdzeń i włóż do zimnej wody z cytryną (karczoch bardzo szybko czernieje,  woda cytrynowa powstrzyma ten proces). Karczocha gotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem soli, cukru (zazwyczaj 30-40 minut). Jeśli użyjesz karczocha ze słoika, umyj go dokładnie w ciepłej wodzie. Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj ryż. Smaż aż ryż się zeszkli (około 2 minut). Wlej wino, gdy odparuje, dodawaj po kilka łyżek bulionu, często mieszaj ryż. Gdy ryż zmięknie dorzuć pokrojone w paseczki boczniaki i mrożony groszek (ja miałam mrożony groszek gotowany na parze, więc dodałam później). Gdy ryż będzie miękki dodaj karczocha (jakąś 1/2 ugotowanego warzywa, pozostałą część zużyj do innej potrawy lub zjedz saute). Risotto jest gotowe. Smacznego 🙂

Risotto z boczniakami
Risotto z boczniakami

Najbardziej znanym przepisem na karczochy są te, podawane „po rzymsku”. To jedno z niewielu dań, które przepięknie eksponuje karczochy i czyni z nich główny składnik. Zazwyczaj, warzywo to jest wykorzystywane jako dodatek do innych potraw, element farszu lub sosu. Często też, zapiekany jest na pizzy, wraz z innymi dodatkami. Młode karczochy idealnie sprawdzą się w zimie, jako element sałatek. Wcześniej, trzeba je jednak zamarynować wraz z liśćmi laurowymi.

Smaki śródziemnomorskie

Delikatny, lekko orzechowy smak karczocha przypadnie do gustu smakoszom kuchni śródziemnomorskiej. Podany wraz z bazylią, anchois, parmezanem czy pomidorami smakuje wyśmienicie. Nie należy też zapominać o faszerowanej wersji tego przysmaku. Do wnętrza karczocha można włożyć mięso, grzyby, ser i inne warzywa. W karczochach, jadalnymi częściami jest spód liści oraz „serce karczocha”. Warzywo obiera się z twardych, zdrewniałych liści, a następnie piecze, gotuje lub smaży. 

Karczochy uprawia się w basenie morza śródziemnego, stąd jego popularność w tamtych rejonach. Ze względu na swoją budowę, karczochy często jedzone są najpierw palcami, a dopiero po dotarciu do „serca”, używa się sztućców. Pewnie dlatego uważane są za afrodyzjak. Choć raz w życiu warto jest spróbować przyrządzić to warzywo. Informacje zaczerpnęłam ze strony:

http://gotujmy.pl/przepisy-karczochy.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *