Ravioli ze szpinakiem i kozim serem

Ravioli ze szpinakiem i kozim serem

Ravioli ze szpinakiem i kozim serem

Nadzienie do ravioli:
100 kremowego serka koziego
80 g szpinaku baby
2 duże ząbki czosnku
1/2 sporej cebuli czosnkowej
pieprz
sól
olej

Sos:
20 g szpinaku baby
30 g kremowego serka koziego
duży ząbek czosnku
1/2 sporej cebuli czosnkowej
łyżka śmietany, ja użyłam kwaśnej 18 %
łyżka jogurtu naturalnego
masło
pieprz i sól

Dodatkowo i opcjonalnie:
płatki chili
listki mięty do dekoracji
parmezan.

Składniki na ciasto:
150 g mąki + do podsypywania
3 żółtka
szczypta soli
mleko lub ciepła woda
1 łyżka oliwy
szczypta soli

Przygotowanie ciasta:
Jajka dokładnie umyj.
Oddziel białka od żółtek.
Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj szczyptę soli.
Na środku zrób dołek i dodaj żółtka oraz mleko (wodę) i oliwę.
Zagniataj ciasto.
Wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy.
W razie potrzeby dodaj jeszcze mleka lub wody.
Odłóż ciasto na minimum 1/2 godziny.
Po tym czasie rozwałkuj dość cienko.
Możesz z rozwałkowanego ciasta wycinać kwadraty lub kółka lub nadzienie rozkładać na płacie ciasta, który następnie przykryjesz drugim podobnym płatem.
Stosując ten drugi sposób należy brzegi ciasta w okolicy nadzienia dobrze docisnąć, by się skleiły, a następnie wykrawać wycinaczem ravioli.
Stosując pierwszy sposób na kwadraty lub kółka nakładaj farsz, przykryj drugim kwadratem lub kółkiem i sklejaj.

Przygotowanie nadzienia:

Szpinak umyj i osusz.
Cebulę i czosnek obierz.
Cebule pokrój w małą kostkę, a czosnek posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę.
Przesmażaj, aż się zeszkli.
Dodaj czosnek i liście szpinaku.
Smaż cały czas mieszając, aż szpinak zwiędnie i się zacznie kurczyć.
Dodaj ser kozi i smaż nadal cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Przełóż do miski.
Dopraw solidnie pieprzem i ewentualnie solą (zależy, czy masz słony ser).
Nakładaj porcje na ciasto.
Gotowe ravioli przykryj ściereczką i przygotuj sos…chyba, że masz pomocnika, który zrobi sos w czasie gdy lepisz pierożki :D.

Przygotowanie sosu:
Zakładam, że szpinak masz już umyty i osuszony.
Obraną cebulę i czosnek posiekaj.
W rondelku rozpuść mało i wrzuć cebulę, zeszklij.
Dodaj czosnek, szpinak i serek.
Przesmażaj, aż ser się rozpuści.
Przełóż do naczynia, w którym blendujesz i dodaj śmietanę oraz jogurt.
Zblenduj na jednolitą, aksamitną masę.
Dopraw pieprzem i solą.

Ugotuj ravioli, sos rozlej na talerze, nałóż ravioli.
Posyp parmezanem i ewentualnie udekoruj chili i miętą. Smacznego :).

Ravioli ze szpinakiem i kozim serem
Ravioli ze szpinakiem i kozim serem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *