Placki ziemniaczane z orzechami włoskimi

Placki ziemniaczane z orzechami włoskimi

Placki ziemniaczane z orzechami włoskimi

Składniki na 4 spore placki:
3 średnie ziemniaki
duża cebula
250 g pieczarek
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 duże liście czosnku niedźwiedziego lub łyżeczka suszonych
jajko
sól
pieprz
masło klarowane
olej roślinny
4-5 łyżek śmietany kremówki
szczypta suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego

Przygotowanie:
Pieczarki obierz i oberwij nóżki (możesz zostawić ze skórką i tylko dokładnie wyczyścić).
Większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę obierz, przekrój na połówki i jedną z nich pokrój w kostkę.
Na patelni lub w rondelku rozpuść łyżkę masła klarowanego i obsmażaj na dużym ogniu pieczarki na złoty kolor. (Uważaj, bo pryskają jak diabli…lepiej przebież się w starą koszulkę lub załóż fartuszek:). Korzyść z takiego smażenia jest taka, że grzyby nie wypuszczą wody i pięknie się zaczną złocić zachowując swój wspaniały smak i aromat).
Gdy zaczną się złocić dodaj posiekaną cebulką.
Podsmażaj do czasu, aż cebulka zacznie się złocić i dodaj śmietanę.
Wyłącz ogień.

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Przełóż na sito i solidnie je odciśnij.
Orzechy posiekaj dość drobno i wrzuć do miski.
Dodaj ziemniaki i pokrojone nożem ceramicznym lub plastikowym liście czosnku niedźwiedziego (możesz je również porozrywać palcami).
Wbij jajko i ewentualnie dodaj trochę mąki. (Tylko jeśli ciasto jest zbyt rzadkie).
Dopraw solą i pieprzem (pieprzu nie żałuj, z solą nie przesadź).
Wszystko dokładnie wymieszaj. 

Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż spore placki.
Postaraj się, by usmażyły się na złoty kolor i żeby pięknie chrupały.
Gotowe placki przełóż na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym i osącz z nadmiaru tłuszczu.
Przekładaj na talerz i polej sosem śmietanowo grzybowym. Smacznego :).

Placki ziemniaczane z orzechami włoskimi
Placki ziemniaczane z orzechami włoskimi

Placki

W naszym domu placki smażymy dość często, czasem po prostu ziemniaczane, a czasem z różnymi dodatkami w zależności od weny i smaku :). Właściwie można przygotowywać z większości warzyw korzeniowych. Nie robiłam jeszcze z batatów, a przyznam że ostatnio coraz częściej po nie sięgam. W ogóle coś niebezpiecznie zaczęły mi odpowiadać słodkie smaki. Mam nadzieję jednak, że zachowam rozsądek :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *