Placki z kaszy gryczanej podane z sosem grzybowym

Placki z kaszy gryczanej podane z sosem grzybowym

Placki z kaszy gryczanej podane z sosem grzybowym

Składniki dla 4 osób – 8 placków:
100 g kaszy gryczanej palonej
2 jajka
1/2 pęczka szczypiorku
szczypta soli swańskiej lub zwykłej
łyżka mąki pszennej
pieprz do smaku
duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze
olej do smażenia
Składniki na sos:
łyżka stołowa suszonych grzybów leśnych
mała cebula
woda z moczenia grzybków
2 łyżki śmietany
pieprz
1/4 kostki warzywnej
masło klarowane
łyżeczka mąki krupczatki

Przygotowanie placków:
Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw do namoczenia.
Kaszę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Przełóż na durszlak. Pozostaw do przestudzenia.
Do miski wbij dwa jaja, dodaj kaszę .
Czosnek przeciśnij przez praskę, wrzuć do kaszy.
Szczypior umyj, posiekaj i dorzuć do miski. Dodaj mąkę oraz przyprawy.
Teraz dokładnie wymieszaj wszystko.
Masa powinna mieć konsystencję podobną do tej na placki ziemniaczane.

Przygotowanie sosu:
W rondlu rozgrzej masło, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj grzyby razem z wodą, w której się moczyły.
Duś, aż grzyby będą miękkie.
Dodaj kostkę warzywną, pieprz.Chwilę pogotuj.
Dodaj mąkę oraz śmietanę. Gotowe. Zostaw na małym ogniu lub w miejscu gdzie utrzyma się temperatura sosu.

Smaż placki:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Za pomocą łyżki nabieraj masę z kaszą i rozkładaj na patelni formując placki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Placki mają być chrupiące. Podawaj natychmiast po usmażeniu razem z gorącym sosem z grzybów leśnych. Podawaj z surówką z kapusty kiszonej. Smacznego :).

Placki z kaszy gryczanej
Placki z kaszy gryczanej

Kasza

Jak byłam dzieckiem nie przepadałam za kaszą. Teraz ją bardzo lubię i cieszy mnie ogromny wybór w sklepach tego zboża. Ja właściwie lubię wszystkie jej rodzaje. Mój Zbyszek zdecydowanie preferuje kaszę gryczaną i dlatego to ona gości najczęściej na naszym stole. A ja robię sobie sałatki z innych kasz do pracy. Najczęściej jest to kuskus, który można przygotować w kilka chwil. A biorąc pod uwagę, że jedzenie kaszy jest dobrodziejstwem dla naszego organizmu, to kochani qmajmy kaszę :).
Zobacz również inny pomysł na kaszę:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/zoladki-gesie/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *