Placki warzywne z pieczarkami oraz marchewką

Placki warzywne z pieczarkami oraz marchewką

Placki warzywne
Placki warzywne
Placki warzywne
Placki warzywne

Placki warzywne

Składniki dla 2 osób:
duży ziemniak
5 cm kawałek marchewki
3 cm kawałek korzenia pietruszki
kawałeczek selera
250 g pieczarek
średnia cebula
spory ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki „jarzynki”
1 łyżeczka majeranku
sól
łyżeczka sosu sojowego
2-3 łyżeczki mąki
olej kokosowy
masło klarowane

Przygotowanie:
Pieczarki obierz i usuń nóżki delikatnie je odkręcając tak, jak dentysta usuwa zęba:) Nie wyrzucaj nóżek. Pozostałe warzywa obierz i umyj. Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ziemniaka, jedną pieczarkę i wszystkie nóżki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzuć do jednej miski. Teraz dodaj sos sojowy, „jarzynkę”, pieprz mielony, majeranek i dokładnie wymieszaj łyżką, zwróć uwagę na konsystencję, jeśli jest dużo soków wypuszczonych przez warzywa, to odlej je i dodaj sukcesywnie mąkę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż placki do uzyskania złotego koloru. Na drugiej patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć pieczarki. Smaż je na mocnym ogniu, żeby nie wypuściły zbyt dużo wody i szybko się zezłociły. Placki po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym, gdy wsiąknie tłuszcz podaj na talerz, nałóż pieczarki. Smacznego:)

 

Placki warzywne
Placki warzywne

Ziemniaki są obecne w Europie od XVII wieku. Powszechnie zaczęto używać je w kuchni dopiero w drugiej połowie XVIII wieku. Wówczas zaczęły zyskiwać uznanie jako roślina jadalna. A przecież trudno sobie wyobrazić, przynajmniej z dzisiejszej perspektywy kuchnię polską bez ziemniaków. Zresztą ziemniak zrewolucjonizował nie tylko naszą kuchnię, do czego przyczyniły się zapewne wojny i głód. Zanim stał się najbardziej popularnym warzywem na świecie, traktowany był z rezerwą i hodowany dla kwiatów, gdyż należy do rodziny psiankowatych i spokrewniony jest z wieloma trującymi roślinami.
Europa do mączastych bulw ziemniaka przekonywała się powoli i początkowa przeznaczała je na pożywienie dla trzody chlewnej. W końcu jednak rozsmakowała się w ziemniakach i doceniła ich zalety. Ziemniaki zawierają dużo witamin (z grupy B i witaminę A), magnezu, potasu, fosforu a przede wszystkim są źródłem dobrze przyswajalnych węglowodanów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *