Pierożki drożdżowe

Pierożki drożdżowe z pikantnym farszem wegetariańskim

Pierożki drożdżowe z pikantnym farszem wegetariańskim

Pierożki drożdżowe z pikantnym farszem wegetariańskim

Składniki dla 4 osób:
Składniki na farsz:

duża puszka kukurydzy z fasolą czerwoną
cebula czerwona
2 łyżki groszku konserwowego

jajko
2 łyżki ostrego ajwaru
łyżeczka przecieru pomidorowego
pół łyżeczki płatków chili
2 ząbki czosnku
łyżeczka sambal oelek
2-3 łyżeczki mąki krupczatki
łyżka wymieszanego sezamu białego i czarnego

łyżka czarnuszki
Składniki na ciasto:
30 g drożdży
szczypta cukru
1/3 szklanki ciepłej wody
70 g mąki tortowej
25 g semoliny
płaska łyżeczka soli
niepełna łyżka oliwy
żółtko z surowego jajka (białko zostaw, będzie potrzebne do posmarowania pierożków)
szczypta płatków papryki chili

Przygotowanie:
Drożdże włóż do kubka, dodaj szczyptę cukru i wodę. Mąkę wsyp do miski i dodaj rozpuszczone drożdże, surowe żółtko i płatki chili. Dokładnie wymieszaj łyżką, następnie posyp stolnicę mąką, przełóż zawartość miski i wyrabiaj ciasto dodając w miarę potrzeby mąkę. Przykryj miseczką albo ścierką i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut, aż podwoi objętość.

Do miseczki przełóż odsączony groszek oraz kukurydzę z fasolą czerwoną. Cebulę pokrój w kosteczkę, dodaj do miski, czosnek przeciśnij przez praskę i dorzuć. Dodaj ajwar, przecier pomidorowy, płatki chili, sambal oelek i surowe jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj i stopniowo dodawaj mąkę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji farszu. Na stolnicy rozwałkuj ciasto, wytnij kółka na pierogi i łyżeczką nakładaj farsz. Posklejaj pierogi, posmaruj roztrzepanym białkiem jajka i posyp część czarnuszką, a część sezamem. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu i piecz do czasu, aż nabiorą złotego koloru. Smacznego :).

Pierożki drożdżowe
Pierożki drożdżowe

Pierożki wyszły bardzo smaczne. Farsz był fajnie pikantny. Chcieliśmy, żeby przeważała w nim fasola czerwona, ale okazało się, że znacznie więcej w puszce było kukurydzy :).  Groszek dodaliśmy ponieważ trochę zostało nam w lodówce i chcieliśmy zużyć. Oczywiście posypać pierożki możesz albo czarnuszką, albo sezamem, albo czymś zupełnie innym, według uznania :). Dobrym pomysłem było dodanie do ciasta płatków chili, dobrze smakowało. Dzięki za wizytę na naszym blogu :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *