Pierogi z ziemniakami i groszkiem

Pierogi z ziemniakami i groszkiem

Pierogi z ziemniakami i groszkiem

Składniki na ciasto:
350 g mąki krupczatki
3 żółtka
łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli
ciepła woda około 150-200 ml

Farsz:
0,5 kg. ziemniaków
0,5 szklanki mrożonego lub świeżego zielonego groszku
0,5 łyżeczki żółtego curry w proszku
0,5 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki ziaren gorczycy
średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy

Przygotowanie ciasta:
Jajka dokładnie umyj.
Oddziel białka od żółtek.
Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj szczyptę soli.
Na środku zrób dołek i dodaj żółtka oraz wodę i olej.
Zagniataj ciasto.
Wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy.
W razie potrzeby dodaj jeszcze wody.
Odłóż ciasto na minimum 1/2 godziny.
Rozwałkuj i wycinaj koła lub kwadraty, jak wolisz 😉

Przygotowanie farszu:
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj.
Groszek również ugotuj.
Cebulę obierz posiekaj i przesmaż na lekko złoty kolor.
W czasie, gdy cebulka się smaży ziemniaki przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
Dodaj groszek oraz wszystkie przyprawy.
Dorzuć gotową cebulkę i całość starannie wymieszaj.
Nakładaj farsz i sklejaj pierogi.
Wrzucaj na osoloną gotującą się wodę.
Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Smacznego 🙂

 

Pierogi z ziemniakami i groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *