Pierogi z suszonymi grzybami leśnymi i pieczarkami

Pierogi z suszonymi grzybami leśnymi i pieczarkami

Pierogi z suszonymi grzybami leśnymi i pieczarkami

Składniki na ciasto:
400 g mąki + do podsypywania
sól 
około szklanki ciepłej wody lub jajko i 1/2 szklanki ciepłej wody

Składniki na farsz:
50 g suszonych grzybów leśnych
500 g pieczarek
średnia cebula
masło klarowane
sól
pieprz
1/2 łyżeczki suszonego tymianku – opcjonalnie

Przygotowanie:
Suszone grzyby leśne zalej taką ilością wody by były przykryte.
Pozostaw na kilka godzin lub nawet na całą noc. 
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sól, (jajko jeśli chcesz) stopniowo dolewaj wodę i zagnieć ciasto.
Dokładnie je wyrabiaj.
Gdy ciasto stanie się elastyczne podziel je na trzy części i włóż każdą do oddzielnego woreczka.
Pozostaw w ciepłym miejscu na minimum pół godziny.
Pieczarki oczyść i obierz (możesz zostawić nieobierane).
Posiekaj je dość drobno.
Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
Namoczone grzyby osącz z wody i posiekaj podobnie jak pieczarki.
W rondlu rozpuść masło klarowane.
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pieczarki, grzyby leśne i cebulę.
Duś aż odparuje wytworzony płyn, a grzyby będą miękkie.
Przełóż zawartość rondla do miski.
Dopraw solą i pieprzem i starannie wymieszaj.
Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj jedną część odłożonego ciasta.
Wykrawaj krążki, nakładaj na nie farsz i zlepiaj pierogi.
Podobnie postępuj z pozostałym ciastem i farszem.
Zagotuj wodę, dodaj sól i gotuj pierogi około 4-5 minut od wypłynięcia.
Podawaj okraszone masłem lub masłem z cebulką. 
Świetnie będą pasowały również do czerwonego barszczu, również tego wigilijnego. Smacznego :).

Pierogi z suszonymi grzybami
Pierogi z suszonymi grzybami

Mrożenie pierogów

Pierożki takie również smakują doskonale odsmażane na patelni. Często dzieje się tak, że ugotujemy ich za dużo i wtedy na kolację lub na drugi dzień możemy je podać właśnie w wersji odsmażonej.
Ja prawie zawsze mrożę pierogi i właściwie zawsze mam jakiś zapas w zamrażalniku. Kochani najlepiej jest rozłożyć surowe pierogi na tacy w taki sposób by się nie dotykały i włożyć do zamrażalnika do momentu, aż zamarzną. Wtedy przekładać je do woreczka lub pojemnika i mamy pewność, że się nie posklejają. Można mrozić partiami, w kilka godzin takim sposobem zamrażam około 80-90 pierogów. Oczywiście te, które czekają na zamrożenie przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschły :). 

Zobacz również przepis na pyszne ruskie pierogi:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-jarskie/ruskie-pierogi/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *