Pierogi z kapustą, grzybami i czerwoną soczewicą

Pierogi z kapustą, grzybami i czerwoną soczewicą

Pierogi z kapustą, grzybami i czerwoną soczewicą

Składniki na 35 pierogów:
300g grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
300 g kapusty kiszonej
6 łyżek stołowych czerwonej soczewicy
masło klarowane
średnia cebula
łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
250 g mąki typu 450
szczypta soli
gorąca woda – około 200 ml
1-2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:
Na stolnicę przesiej przez sito mąkę i dodaj sól.
Zrób w środku kopczyka z mąki dziurę i wlewaj powoli gorącą wodę.
Wyrabiaj sprężyste ciasto.
Gotowe podziel na 2 części, włóż do woreczków foliowych i odłóż na pół godziny lub dłużej.
Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
Kapustę wypłucz jeśli jest zbyt kwaśna.
Potnij ją na mniejsze kawałki, zalej małą ilością wody i gotuj do miękkości.
Na patelni lub w małym rondelku rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę, zeszklij i dodaj grzyby.
Oddzielnie ugotuj soczewicę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Połącz ze sobą ugotowaną kapustę, soczewicę i grzyby.
Dopraw pieprzem, dodaj bułkę tartą i starannie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj średniej wielkości kółka za pomocą szklanki, obręczy itp. Na każdy krążek nakładaj łyżeczkę farszu i zlepiaj pierogi.
Podobnie postępuj z drugą częścią ciasta.
W garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj pierogi.
Gotuj je na 2-3 tury przez 3-4 minuty od wypłynięcia.
Możesz je okrasić cebulką smażoną na maśle lub tak jak lubisz najbardziej. Smacznego 🙂

Pierogi z kapustą, grzybami i czerwoną soczewicą
Pierogi z kapustą, grzybami i czerwoną soczewicą

Zobacz również przepis na pyszne pierogi ruskie:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-jarskie/ruskie-pierogi/

Najprostsze ciasto na pierogi

Zrobiłam ciasto na pierogi według najprostszego przepisu dlatego, że takie ciasto zawsze (mam nadzieję) się udaje. Niedawno na fejsie ktoś narzekał, że nie potrafi zrobić ciasta na pierogi, że zawsze coś z nim nie tak i wtedy zaproponowałam ten prosty sposób. Dziewczyna była przeszczęśliwa, bo w końcu jej się udały pierogi. Więc wszystkim początkującym polecam ten naprawdę prosty sposób na udane ciasto pierogowe, mam nadzieję że będzie Wam się zawsze udawało :). Pozdrawiam i życzę smacznego wszystkim wielbicielom pierogów :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *