Pieczone warzywa

Pieczone warzywa w pikantnej odsłonie

Pieczone warzywa w pikantnej odsłonie

Pieczone warzywa w pikantnej odsłonie

Składniki dla 2 osób:
10 małych ziemniaczków
1/2 małego kalafiora
1/2 sporej cebuli
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka czosnku granulowanego
płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
1/2 łyżeczka soli lub według upodobań
4 łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego

Przygotowanie:
Ziemniaki możesz obrać lub zostawić w mundurkach.
Kalafiora podziel na różyczki mniej więcej takiej wielkości jak ziemniaki.
Cebulę przekrój jeszcze na pół i pooddzielaj warstwy.
Wszystkie przyprawy przełóż do miski i wymieszaj z oliwą.
Włóż ziemniaki i obtocz w przyprawach. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w foremce silikonowej w taki sposób by zostało miejsce na kalafiora i cebulę.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut.
W między czasie do miski z przyprawami włóż kalafiora i cebulę i obtocz w przyprawach.
Dodaj warzywa do ziemniaków i piecz razem do czasu, aż warzywa zmiękną.
Podawaj gorące. Smacznego :).

Pieczone warzywa
Pieczone warzywa

Zobacz również przepis na ziemniaczki pieczone z pieczarkami i boczkiem:
http://www.wielosmaki.pl/dania-z-miesem/pieczone-ziemniaczki-z-pieczarkami-i-boczkiem/

Bardzo lubię pieczone warzywa i dość często robię na obiad lub na kolację. Ponieważ lubię jedzenie pikantne, toteż zazwyczaj nadaję im taki właśnie charakter. Jeśli Ty wolisz łagodne, to zamień paprykę ostrą na łagodną i pomiń lub zmniejsz ilość czosnku, i to w zupełności wystarczy :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *