Pieczarki po kaszubsku, danie wege

Pieczarki po kaszubsku, danie wege

W dużej mierze posiłkowałam się recepturą Marty Dymek na „boczniaki po kaszubsku”.

Składniki dla 2 osób:
350 g pieczarek
duża cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
garść rodzynek
łyżka ketchupu, może być pikantny
5 łyżek sosu sojowego
1/4 łyżeczki suszonego majeranku
2 liście laurowe
spora szczypta mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki octu jabłkowego
sól
pieprz
olej

Przygotowanie:
Oczyszczone lub obrane pieczarki pokrój w plastry.
Na dużej patelni rozgrzej olej i porozkładaj pieczarki.
Smaż z obu stron na sporym ogniu, aż się zezłocą – ja smażyłam w trzech partiach.
Wykładaj na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wrzuć z powrotem na patelnię wszystkie usmażone grzyby i polej sosem sojowym.
Przesmażaj razem chwilkę cały czas mieszając.
Gdy sos odparuje, ponownie wyjmij pieczarki i odłóż na bok.
Cebulę pokrój w półplasterki.
Ponownie rozgrzej olej na patelni i wrzuć cebulę.
Dodaj rodzynki, cukier trzcinowy i wszystkie przyprawy.
Smaż, aż cebula będzie miękka i lekko złocista.
Dodaj koncentrat i ketchup.
Duś jeszcze 4-5 minut cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Posmaruj sosem dno małej miseczki i połóż pieczarki.
Pokryj je pozostałym sosem, przykryj miskę folią aluminiową i wstaw do lodówki na 24 godziny. Smacznego :).

Pieczarki po kaszubsku
Pieczarki po kaszubsku

Korzystałam już kilka razy z przepisów Marty Dymek i nigdy się nie zawiodłam. Zawsze wychodzą lekkie i smaczne dania. 
Mam zamiar zrobić również śledzie według tej receptury, bo już wiem że warto. Pieczarki po kaszubsku można zjeść na lekki obiad lub kolację. Świetnie sprawdzą się również jako danie wigilijne. Polecam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *