Pęczak z boczniakami w nowej odsłonie

Pęczak z boczniakami w nowej odsłonie

Pęczak z boczniakami w nowej odsłonie

Składniki na 2 porcje:
100 g suchej kaszy pęczak
200 g boczniaków
średniej wielkości szalotka, ok 60 – 70 g
pomidor
2 duże ogórki kiszone
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
100 ml białego wytrawnego wina, możesz zastąpić bulionem, ale to już nie będzie to samo 🙂
1,5 łyżeczki musztardy o łagodniejszym smaku np. sarepskiej
3 łyżki mleka kokosowego, możesz ewentualnie zastąpić śmietaną 30%olej do smażenia
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól

Przygotowanie:
Kaszę opłucz na sicie pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie i odstaw w ciepłe miejsce.
Ja ją pakuję po prostu pod kołdrę, tak jak robiła to moja mama, bo ten sposób zawsze się sprawdza.
Boczniaki pokrój w paseczki.
W szerokim rondlu rozgrzej olej w takiej ilości, by pokrył całe dno i wrzuć grzyby.
Smaż je na średnim ogniu.
Nie mieszaj.
Po 3-4 minutach przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 3-4 minuty.
Dodaj łyżkę sosu sojowego i cukier trzcinowy.
Przesmażaj jeszcze 2-3 minuty tym razem już mieszając od czasu do czasu, by grzyby pokryły się sosem.
Przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
W czasie gdy się smażą grzyby pokrój obraną szalotkę w półplasterki.
Ogórki obierz (możesz pominąć ten krok).
Jeden ogórek pokrój w półplastry, a drugi w małą kostkę.
Do rondla, w którym smażyły się boczniaki dodaj odrobinę oleju i smaż cebulę.
Dodaj drugą łyżkę sosu sojowego.
Gdy cebula zmięknie dorzuć pokrojonego w półplastry ogórka oraz wino i duś do momentu, aż większość płynu wyparuje.
Pomidora obierz ze skóry – tym razem nie pomijaj tego kroku – i pokrój w drobną kostkę.
Dodaj do rondla razem z musztardą.
Duś do czasu, aż pomidor się rozpadnie i odparuje większość soku.
Dodaj mleko kokosowe oraz odłożone boczniaki i przyniesiony spod kołdry pęczak.
Całość starannie wymieszaj razem z natką pietruszki i od razu podawaj.
Na talerzu posyp pokrojonym w kostkę ogórkiem. Smacznego :).

 

Pęczak z boczniakami w nowej odsłonie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *