Pasztet z soczewicy z żurawiną

Pasztet z soczewicy z żurawiną

Pasztet z soczewicy z żurawiną. Przepis z Jadłonomii cz.1, autorstwa Marty Dymek

Składniki:
2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy (200 g suchej soczewicy)
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej kaszy)
100 ml oleju +kilka łyżek do smażenia cebuli
4 łyżki suszonej żurawiny
2 średniej wielkości cebuli
3-4 łyżki sosu sojowego
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 goździki
3/4 łyżeczki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki suszonego cząbru
1/4 łyżeczki suszonego lubczyku
szczypta gałki muszkatołowej
czarny mielony pieprz
sól

Przygotowanie:
Soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, powinna być całkowicie miękka – ważne!
Kaszę jaglaną również ugotuj wg. przepisu na opakowaniu i lekko przestudź.
Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć liście laurowe, goździki, angielskie ziele i cebule.
Smaż na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.
Wyjmij ziele, liście laurowe i goździki.
Soczewicę i kaszę przełóż do dużego naczynia do blendowania.
Dodaj cebule, sos sojowy, olej, majeranek, cząber, gałkę muszkatołową i lubczyk.
Uwaga ważne!. Zmiksuj ręcznym blenderem na jednolitą, gładką masę.
Dodaj suszoną żurawinę.
Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj bardzo dokładnie.
Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem silikonowej foremki.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
Pozostaw w foremce do całkowitego wystudzenia, po czym wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Pasztet jest pyszny. Dziękuję Pani Marto za tak doskonały przepis :).
Smacznego :).


Pasztet z soczewicy z żurawiną
Pasztet z soczewicy z żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *