Parmigiana z mozzarellą i pecorino romano

Parmigiana z mozzarellą i pecorino romano

Składniki dla 2 osób:
średniej wielkości bakłażan
klasyczna kulka mozzarelli
50 g sera pecorino romano lub parmezanu
2 spore pomidory (400 g)
średniej wielkości cebula
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka ostrej pasty paprykowej
łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
oliwa
świeża bazylia

Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w krążki około 1,5 grubości.
Rozłóż i każdy plaster posyp solą, odstaw na 15 minut.
Po tym czasie zetrzyj sól wraz z powstałą rosą za pomocą papierowego ręcznika.
Każdy plaster posmaruj cienką warstwą oliwy i rozłóż na patelni grillowej lub zwykłej.
Przesmażaj z obu stron, aż warzywo lekko się przyrumieni.
Zdejmij na talerz i odłóż na bok. 
Prawdopodobnie będziesz smażyć na kilka rat :).
W międzyczasie przygotuj sos.
Pomidory sparz i obierz ze skórki lub posłuż się specjalną obieraczką – ja taką posiadam i jestem bardzo zadowolona.
Pokrój je w małą kostkę.
Cebulę obierz i drobno pokrój.
W rondelku rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulkę.
Do zeszklonej cebuli dodaj pomidory i duś na niewielkim ogniu.
Dodaj suszone oregano roztarte w dłoniach.
Dopraw solą i pieprzem oraz pastą paprykową.
Zredukuj nadmiar płynu, sos powinien być dość gęsty.
Czosnek obierz i posiekaj.
Mozzarellę pokrój w plastry, a pecorino zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Plastry bakłażana rozkładaj na dnie naczynia żaroodpornego, posyp czosnkiem i polewaj sosem.
Na sos połóż kolejne plastry, czosnek i sos, powtarzaj czynność do wyczerpania składników. ( U mnie wyszły tylko 2 warstwy, gdyż robiłam z małej ilości składników).
Na wierzchu rozłóż porwane w dłoniach na paski plastry mozzarelli, a na nią wysyp równą warstwą pecorino romano.
Włóż na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Gotowe parmigiano posyp świeżymi listkami bazylii. Smacznego :).


Parmigiana z mozzarellą i pecorino romano
Parmigiana z mozzarellą i pecorino romano

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *