Panierowane boczniaki

Panierowane boczniaki

Składniki dla 2 osób:
Duże boczniaki 4-6 sztuk, ja miałam 2 ale wyjątkowo duże
jajko
mąka krupczatka
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
sól
pieprz
olej rzepakowy
Na puree
3 średniej wielkości ziemniaki
taka sama ilość jak ziemniaków
sól
łyżeczka masła
Na surówkę:
1/2 małej główki sałaty lodowej
1/2 małego ogórka sałatkowego
2-3 łyżki kukurydzy z puszki
sos winegret:
2 łyżki oliwy
łyżeczka musztardy dijon
łyżeczka drugiej, ulubionej musztardy
2 łyżki soku z limonki
łyżeczka miodu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki.
Kalafiora podziel na różyczki, powinny być 2 razy większe niż kawałki ziemniaków.
Zalej warzywa wodą i gotuj z dodatkiem soli do miękkości.
W tym czasie przygotuj sałatkę.
Wszystkie składniki na sos winegret przełóż do małego zakręcanego słoika i od czasu do czasu nim potrząsaj.
Sałatę porwij na niewielkie kawałki.
Ogórka obierz i pokrój w półplasterki.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę lub piórka.
Kukurydzę odcedź z zalewy.
Warzywa na sałatkę przełóż do miski.


Przygotuj dwa głębokie talerze.
W jednym rozbełtaj jajko, a do drugiego wsyp mąkę i kurkumę.
Przed panierowaniem dopraw grzyby solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej.
Boczniaki obtocz w mące z kurkumą, w jajku i ponownie w mące i kładź na patelnię.
Podczas gdy grzyby się smażą odcedź ziemniaki z kalafiorem.
Dodaj do nich łyżeczkę masła i wyciśnij przez praskę lub potłucz.
Winegret ponownie wymieszaj i polej nim sałatkę.
Gotowe grzyby przełóż na talerzyk wyścielony ręcznikiem papierowym i osącz z tłuszczu.
Przełóż na talerz, dodaj puree oraz sałatkę. Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *