Omlet z kurkami i zielonym groszkiem

Omlet z kurkami i zielonym groszkiem

Składniki dla 2 osób jako danie główne lub obfite śniadanie:
5 jajek eko lub z wolnego wybiegu
1/2 szklanki świeżych lub mrożonych kurek
1/2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
garść rukoli – opcjonalnie
sól
pieprz
masło klarowane

Przygotowanie:
Groszek ugotuj w wodzie lub na parze.
Kurki dokładnie oczyść z ziemi i innych zanieczyszczeń.
Włóż je do miski, dodaj łyżeczkę soli i zalej gorącą wodą.
Pozostaw na 15 minut.
Wyjmij grzyby posiłkując się łyżką cedzakową.
Na dnie miski powinny pozostać zanieczyszczenia.
Możesz zabieg powtórzyć jeśli pozostało nadal dużo ziemi na grzybkach.
Przejrzyj kurki i ewentualnie za pomocą małego nożyka wyczyść ewentualne zanieczyszczenia.
Przełóż na ręcznik papierowy i osusz grzyby.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć grzyby.
Smaż do czasu, aż zmiękną.
W między czasie wbij jajka do miseczki i rozbełtaj z dodatkiem odrobiny soli, pieprzem i łyżką wody.
Do gotowych grzybów dodaj groszek, a następnie zalej całość jajkami i przykryj pokrywką.
Podczas smażenia od czasu do czasu za pomocą łopatki podnoś brzeg omletu i przechylaj patelnię tak, aby płynne jajko spływało na dno.
Gdy omlet od spodu zacznie się rumienić złóż go na pół, ponownie przykryj, wyłącz ogień i pozostaw na 4-5 minut.
Przełóż na talerz.
Posyp garstką rukoli lub ulubioną zieleniną. Smacznego :).


Omlet sprawdza się na śniadanie, obiad i kolację. Oczywiście możemy do niego dodawać prawie wszystko na co tylko mamy ochotę, a to niewątpliwie jest dodatkowym walorem. Ja dodałam mrożone kurki i groszek, ale w pełnym sezonie najlepiej dodać wszystko świeże. Najważniejsze jednak są jajka, wszakże to one grają w tym daniu główne skrzypce. Pamiętajmy by były świeże i od „szczęśliwych kurek”. Bardzo fajnie smakuje też omlet przygotowany na parze. Ja dzisiaj jednak chciałam, by grzyby przesmażyć na maśle, wszak jest to duet idealny :).

Nie wiem, czy wiecie, ale naukowcy całkowicie obalili mit, iż osoby mające problem z cholesterolem powinni ograniczyć ilość zjadanych jaj. Oczywiście z niczym nie wolno przesadzać, nawet z ziołami. Do 10 jajek tygodniowo nie powinno nam zaszkodzić, należy przy tym pamiętać i uwzględniać, że jajka znajdują się w różnych daniach, które zjadamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *