Nuggetsy z boczniaków

Nuggetsy z boczniaków

Nuggetsy z boczniaków

Składniki:
250 g boczniaków
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta mielonego kuminu
szczypta mielonej kolendry
szczypta mielonego imbiru
sól do smaku
2 jajka
3-4 łyżki startego Pecorino Romano lub parmezanu
1/2 szklanki panko lub bułki tartej
olej do smażenia

Przygotowanie:
Przygotuj dwie miseczki.
Do jednej wsyp panko.
Pecorino Romano lub parmezan zetrzyj na małych oczkach tarki i przełóż do drugiej miseczki.
Do sera dodaj papryki, kolendrę, kumin, sól i imbir oraz wbij dwa jajka.
Całość wymieszaj bardzo dokładnie.
Boczniaki oczyść jeśli jest taka potrzeba i obetnij nóżki, bo będą twarde i niesmaczne w tym daniu.
W razie potrzeby osusz grzyby papierowym ręcznikiem, będzie się wtedy lepiej trzymała panierka.
Na patelni rozgrzej olej.
Boczniaki zamaczaj w jajku z przyprawami, obtaczaj w panko i wrzucaj na rozgrzany olej.
Smaż na złoty kolor z obu stron.
Gotowe grzyby odkładaj na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.
Możesz podawać jako przekąskę lub jako danie główne w towarzystwie, ziemniaków albo frytek i z ulubionym dodatkiem warzywnym lub sosem. 
Ja podałam po prostu z mizerią. Smacznego :).

 

Nuggetsy z boczniaków
Nuggetsy z boczniaków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *