Najprostsze pierogi z jagodami

Najprostsze pierogi z jagodami i musem malinowym

Najprostsze pierogi z jagodami podane z malinowym musem

Najprostsze pierogi z jagodami podane z malinowym musem

Składniki dla 4 osób: (porcje po 5-8 pierożków)
Ciasto:
szklanka mąki tortowej
szczypta soli
ok 150 ml gorącej wody
Wypełnienie:
200 g jagód leśnych
ok 2 łyżki cukru (u nas ksylitol).
Mus malinowy:
500 g malin
3 łyżki cukru (u nas ksylitol)
Dodatkowo: owoce i mięta do dekoracji

Przygotowanie:
Jagody umyj pod bieżącą wodą i wysusz na ręczniku papierowym.
Maliny także umyj, przełóż do naczynia do blendowania, dodaj cukier (ksylitol) i zmiksuj na mus. Gotowy mus schowaj do lodówki.
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sól i dolej 100 ml gorącej wody (gorącej, ale nie aż tak, żeby Cię poparzyła).
Zagniataj ciasto, stopniowo dodając wodę, do momentu aż będzie odpowiednia konsystencja. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste.
Gotowe ciasto uformuj w kulkę, włóż do woreczka foliowego i odłóż na pół godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie rozwałkuj całość lub połowę kulki. Placek powinien być cienki, ale nie przezroczysty.
Wycinaj kółka przy pomocy np. szklanki.
Na każde kółko nałóż łyżeczkę jagód, posyp cukrem i sklejaj pierogi. Ułatwisz sobie tę czynność jeśli zamoczysz palec w wodzie i posmarujesz brzegi pieroga.
Pierogi gotuj w dużej ilości osolonej wody. Wrzucaj je na gotującą się wodę i od wypłynięcia gotuj około 2 minut.
Na talerze wylej mus malinowy, nałóż pierogi i udekoruj owocami i miętą. Smacznego :).

Najprostsze pierogi z jagodami
Najprostsze pierogi z jagodami

Rzadko robimy słodkie obiady, ale jak tu w takie upalne lato nie podać pierogów z jagodami?. Podany przepis jest chyba najłatwiejszy do zrobienia, a przy tym pyszny. Z ciastem na pierogi można kombinować na wiele sposobów, ale po co skoro ciasto można zrobić w taki prosty sposób. Również jagódki do pierogów zostały podane w sposób tradycyjny, chociaż pysznie smakują również na przykład z dodatkiem serka. Wersja moja jest mocno owocowa, bo taką właśnie chciałam stworzyć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *