Mega jajeczne kotlety

Mega jajeczne kotlety

Mega jajeczne kotlety

Składniki na 5 niedużych kotletów:
6 jajek
pół małego pęczka szczypiorku lub zielonej dymki
panierka panko ewentualnie bułka tarta
sól
pieprz
olej rzepakowy

Przygotowanie:
5 jajek ugotuj na twardo (8 minut od chwili zagotowania się wody).
Ostudź je i obierz.
Przełóż do głębokiego talerz lub płytkiej miski i rozgnieć je widelcem.
Wbij surowe jajko.
Szczypior lub dymkę posiekaj (zostaw trochę do posypania gotowego dania) i dodaj do jajek.
Całość dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Formuj niezbyt duże kotlety, obtaczaj w panko i kładź na patelnię  na dobrze rozgrzany olej. 
Smaż po kilka minut z obu stron na złoty kolor. Smacznego 🙂
 Ja podałam je z mizerią i ziemniakami puree. Poniżej, pod zdjęciami przepis na moją ulubioną mizerię :).

Mega jajeczne kotlety
Mega jajeczne kotlety

Składniki dla 2-3 osób:
4 średniej wielkości ogórki gruntowe
średniej wielkości biała cebula
5 gałązek dorodnego koperku
mały kubek (200 ml) jogurtu typu greckiego
łyżka soku z limonki lub cytryny
łyżeczka cukru
sól do smaku
pieprz…dużo pieprz
Przygotowanie:
Ogórki wyszoruj szczoteczką i obierz ze skóry.
Pokrój je w cienkie plasterki, możesz to zrobić na przykład obieraczką szczelinową.
Przełóż do miseczki i oprósz solą, pozostaw na kilkanaście minut.
Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
Koperek opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, posiekaj drobno.
Jogurt przełóż do miseczki i połącz z sokiem z limonki, cukrem i pieprzem.
Z miseczki z ogórkami odlej powstałą wodę ogórkową, dodaj jogurt, cebulę i koperek.
Wymieszaj bardzo starannie i ewentualnie dopraw jeszcze pieprzem i solą. 
Podawaj do obiadu lub zjedz na lekką kolację. Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *