Makaron bucatini

Makaron bucatini z rukolą, fetą i jajkiem

Makaron bucatini z rukolą, fetą i jajkiem

Makaron bucatini z rukolą, fetą i jajkiem

Składniki na 2 małe porcje:
100 g makaronu bucatini lub spaghetti
opakowanie rukoli, trochę odłóż do dekoracji
100 g fety
2 jajka
ząbek czosnku
łyżka octu
sól do smaku – feta jest słona, więc najlepiej solą doprawić na talerzu zgodnie z indywidualnymi upodobaniami.
masło klarowane

Przygotowanie:
Rukolę wymyj i osusz.
Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W dużym rondlu rozgrzej masło klarowne.
W innym garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu spożywczego.
Jajko delikatnie wbij do małej miseczki lub na spodeczek.
Gdy woda się zagotuje, za pomocą łyżki wytwórz wir i powoli zsuń jajko do wody.
Białko się rozwarstwi, ale tym się nie przejmuj, w końcu się scali.
Gotuj 3-3,5 minuty od czasu do czasu wirując wodę.
W tym samym czasie do rozgrzanego masła dodaj czosnek przepuszczony przez praskę, rukolę i fetę. Smaż chwileczkę, rukola ma tylko przywiędnąć.
Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i rozkładaj na talerze.
Jajko wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej i układaj na makaronie. Smacznego :).

Makaron bucatini
Makaron bucatini

Rukola

Pierwszy raz robiłam rukolę w taki sposób, zazwyczaj dodawałam świeżą do różnych potraw. Od razu mogę zapewnić, że będzie się pojawiać częściej w takiej lub podobnej postaci. Rukolę uwielbiamy, ma wspaniały, wyraźny smak. Niestety jest sprzedawana w dużych paczkach i często bywa tak że musimy ją jeść kilka, bo jeśli nie, to zwiędnie i trzeba będzie wyrzucić. Natomiast do tego dania daliśmy całą paczkę, pod wpływem temperatury skurczyła się podobnie jak dzieje się ze szpinakiem i zjedliśmy z apetytem całą porcję. 
W sumie, to jeszcze nie spotkałam nikogo kto nie lubi rukoli. Z pewnością są takie osoby, aczkolwiek nie w moim najbliższym otoczeniu. Zazwyczaj wszyscy mówią: uwielbiam. Tak więc kochani od dzisiaj rukolę jam z sałatkami, z pizzą oraz z niektórymi daniami głównymi na gorąco :).
Zobacz również przepis na pizzę z rukolą:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/przekaski/pizza-z-biala-i-czerwona-cebula/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *