Makaron bucatini z sosem pomidorowym i ziołami

Makaron bucatini z sosem pomidorowym i ziołami

Makaron bucatini z sosem pomidorowym i ziołami

Składniki na 2 małe porcje (małe dotyczy makaronu, sosu wystarczy też na duże 🙂 ):
100 g makaronu bucatini
2 spore dojrzałe pomidory (u nas malinowe)
4 łyżki startego sera mozarella
10 listków świeżej bazylii
3 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
łyżeczka suszonego oregano
średniej wielkości szalotka lub inna cebula
papryczka chili, ja użyłam z zalewy ze słoika, bo akurat nie miałam świeżej
3 ząbki czosnku
sól ziołowa lub zwykła
świeżo zmielone płatki chili – opcjonalnie
masło klarowane lub olej roślinny

Przygotowanie:
Pomidory sparz i obierz ze skóry.
Możesz usunąć nasiona, mnie one nie przeszkadzają.
Pokrój w niewielką kostkę.
Zioła wymyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Cebulę i czosnek obierz.
Cebulę pokrój w małą kostkę.
Papryczkę umyj i pokrój w niewielkie paseczki.
W rondelku o grubym dnie rozgrzej masło klarowane i zeszklij szalotkę.
Dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek oraz ostrą papryczkę.
Przesmażaj razem około 30 sekund i dodaj pomidory.
Dopraw solą, oregano i tymiankiem ale tylko wtedy jeśli używasz suszonego.
Nastaw wodę na makaron.
Ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Liście bazylii porozrywaj na mniejsze kawałki.
Oberwij liście z tymianku, a łodygi dorzuć do sosu.
Od czasu do czasu mieszaj sos.
Sos powinien być gęsty, musi odparować woda z pomidorów, w razie potrzeby możesz zwiększyć ogień, wtedy szybciej odparuje.
Makaron odcedź, nie przelewaj  go wodą.
Przełóż go do sosu i dodaj również mozzarellę.
Dokładnie wymieszaj i wyłącz ogień.
Rozkładaj na talerze, posyp listkami tymianku i bazylii.
Dopraw jeszcze płatkami chili. Smacznego :).

Makaron bucatini z sosem pomidorowym
Makaron bucatini z sosem pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *